Rakentaminen
4 minuutteja luettu

Nämä kolme jättiprojektia starttaavat Yhdysvalloissa tänä vuonna

26/01/2022, 11:06
VIRGIN HYPERLOOP CERTIFICATION CENTER LÄNSI-VIRGINIASSA JA SAMSUNGIN TEHDAS, JOKA RAKENNETAAN TAYLORIIN TEXASISSA
VIRGIN HYPERLOOP CERTIFICATION CENTER LÄNSI-VIRGINIASSA JA SAMSUNGIN TEHDAS, JOKA RAKENNETAAN TAYLORIIN TEXASISSA
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0
Samsung Chip Factory
Austin, Texas
Kustannukset: 17 miljardia dollaria / runsaat 15 miljardia euroa
Samsungin sirutehdas
Samsungin sirutehdas

Tekniikkajätti Samsung kertoi viime vuoden lopussa suunnitelmistaan rakentaa puolijohdetehdas Tayloriin, Texasin osavaltioon Yhdysvalloissa. Samsungin suunnitelmissa on aloittaa tehtaan rakentaminen vuonna 2022 ja käynnistää toiminta kaksi vuotta myöhemmin. Yritys ei toistaiseksi ole valinnut pääurakoitsijaa hankkeelleen.

Investoinnin kokonaislaajuus on 17 miljardia dollaria, ja siihen sisältyy itse rakennusten ja kiinteistöremontoinnin lisäksi kone- ja varustehankintoja. Kyseessä on Samsungin kaikkien aikojen suurin investointi Yhdysvalloissa. Samsungilla on ennestään yksi 1990-luvulta asti toiminut siruntuotantolaitos Austinissa, noin 25 kilometriä Taylorista lounaaseen ja yrityksen päämäärä on pystyä siirtämään resurssejaan uuden ja vanhan tehtaan välillä.

Samsungin ilmoitus sirutehtaan rakentamisesta annettiin keskellä maailmanlaajuista sirupulaa, joka johtuu muun muassa pandemian aiheuttamista häiriöistä toimitusketjuissa. Uutistoimisto AP:n mukaan Samsung on yks monista siruvalmistajista, joka yrittää nyt laajentaa valmistustaan maantieteellisesti. AP kirjoittaa, että joukko liittovaltion puolijohteiden valmistukseen suunnattuja rahoitus- ja verokannustimia voisi johtaa useampiin puolijohdesektorin investointeihin Yhdysvalloissa, mikäli ehdotus kannustimista hyväksytään.

Buffalo Bills Stadium
Buffalo, New York
Kustannukset: 1,4 miljardia dollaria / runsaat 1,2 miljardia euroa
NFL-seura Buffalo Billsin uusi areena
NFL-seura Buffalo Billsin uusi areena

NFL-seura Buffalo Bills jätti elokuussa 2021 New Yorkin osavaltiossa sijaitsevalle Buffalon kaupungille suunnitelmansa uuden kotiareenan rakentamisesta. Areenan on määrä korvata seuran nykyinen lähes 50 vuotta vanha Highmark Stadium -areena. Ehdotettu stadion maksaisi 14 miljardia dollaria ja käsittäisi kaikkiaan 60 000 istumapaikkaa, kertoo uutistoimisto AP.

Buffalo Billsin nykyinen vuokrasopimus kotiotteluista Highmark Stadiumilla New Yorkin Orschard Parkissa päättyy ensi vuoden heinäkuussa, ja sitä tullaan jatkamaan kunnes uusi areena on saatu valmiiksi sikäli kuin New Yorkin osavaltio ja Erien piirikunta hyväksyvät hankkeen.

Seura on jo pitkään suunnitellut uuden areenan rakentamista. Rakentamista on suunniteltu joko samalle paikalle, jossa Billsin nykyinen kotiareena Highmark Stadium sijaitsee, tai vaihtoehtoisesti täysin uuteen paikkaan Buffalon keskustaan tarkemmin määrittelemättömälle paikalle.

Insinöörifirma AECOMin tuore raportti kannustaa Billsiä rakentamaan kokonaan uuden areenan vanhan remontoimisen sijaan. Empire State Developmentin tilaaman raportin mukaan remontti tulisi maksamaan arviolta 862 miljoonaa dollaria, kun taas uuden rakentamisen arvioidaan maksavan 1,35 miljardia dollaria. Lisäksi AECOM suosittelee areenan rakentamista nykyiselle paikalleen Orchard Parkiin mieluummin kuin Buffalon keskustaan.

Virgin Hyperloop Certification Center
Länsi-Virginia, USA
Kustannukset: 500 miljoonaa dollaria / runsaat 440 miljoonaa euroa
Virgin Hyperloop Certification Center Länsi-Virginiassa
Virgin Hyperloop Certification Center Länsi-Virginiassa

Presidentti Bidenin viime vuonna allekirjoittaman valtavan infrastruktuuripaketin yhteydessä esiteltiin uusi lakiehdotus liikennejärjestelmä hyperloopista. Ehdotuksen tarkoitus on kehittää tekniikkaa eteenpäin, ja se avaa yrityksille ja innovoijille mahdollisuuden hakea liittovaltion rahoitusta Yhdysvalloissa tehtäville hyperloop-projekteille.

“Hyperloop” toimii suunnilleen samoin kuin putkiposti. Matkustajia kuljetetaan kapseleissa elektromagneettisilla raiteilla vakuumi-pakatuissa putkissa joko maan alla tai ilmassa. Kulkuneuvo voi saavuttaa jopa 1000 kilometrin tuntinopeuden. Liikennemuodon kehittämisen tavoitteena on nopeampi ja ympäristöystävällisempi liikkuminen kaupunkien välillä. Elon Musk pani keskustelun alulle vuonna 2013 ja useita erityksiä eri puolilla maailmaa kehittää nyt ideaa.

Yksi Hyperloop-tekniikan suurinvestoijista on Virgin Hyperloop Länsi-Virginiaan rakennettavalla “Virgin Hyperloop Certification Center” -testikeskuksellaan. Keskus käsittää 50 kilometriä pitkän testiradan sekä käyttöön, ylläpitoon ja turvallisuuteen keskittyvän koulutuskeskuksen. Keskuksen rakentaminen alkaa tänä vuonna ja turvallisuussertifiointia odotetaan saatavaksi viimeistään vuonna 2025. Yritys tähtää kaupallisen liikenteen aloittamiseen viisi vuotta sertifioinnin jälkeen.

Virgin Hyperloopin ohella käynnissä on myös useita muita hyperloop-hankkeita. Los Angelesissa toimipaikkaansa pitävä HyperloopTT on suorittanut pilottitutkimuksen hyperloop-reitin rakentamiseksi Suurten Järvien alueelle Pohjois-Amerikkaan ja sveitsiläis-amerikkalanen yritys Swisspod kertoi hiljattain testiradan hyväksymisestä Coloradossa.

Tutustu alkuperäiseen ruotsinkieliseen artikkeliin aiheesta täältä.

#areena #buffalo bills #hyperloop #infrastruktuuri #samsung #stadion #yhydsvallat
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0