Rakentaminen
3 minuutteja luettu

Nokian Renkaille tehdas Romaniaan

15/05/2023, 03:00
Nokian Renkaille tehdas Romaniaan
Uudishankkeena rakennettava tehdas nousee Romanian luoteisosassa sijaitsevaan Oradean kaupunkiin, mikä on monen alueellisen ja eurooppalaisen kuljetusreitin risteyskohta.
Jari Kostiainen Jari Kostiainen
Like 0

Nokian Renkaat vietti uuden tehtaansa peruskiven muurausta Romaniassa, tehdas on rengasalan ensimmäinen hiilidioksidipäästötön tehdas.

Tehdas on rengasalan ensimmäinen hiilidioksidipäästötön tehdas. Kaupallinen tuotanto on tarkoitus aloittaa vuonna 2025. Tehdas valmistaa renkaita erityisesti Keski-Euroopan markkinoille.

Nokian Renkaat vietti tänään uuden henkilöauton renkaita valmistavan tehtaansa peruskiven muurausta Oradeassa, Romaniassa. Juhlatilaisuuteen osallistuivat maan pääministeri Nicolae Ciucă, Bihorin maakunnan valtuuston puheenjohtaja Ilie Bolojan ja muita korkea-arvioisia romanialaisia ja suomalaisia virkamiehiä sekä Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen.

“Tämä investointi on merkittävä strateginen askel, joka mahdollistaa yhtiömme kasvun ja kehityksen. Uusi huippuluokan tuotantolaitos Euroopassa on avainasemassa, kun rakennamme uutta Nokian Renkaita. Se tuo meille tarvittavaa lisäkapasiteettia ja on tärkeä tasapainoisen tuotantoverkoston kannalta”, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

“Olemme ylpeitä alan ensimmäisestä hiilidioksidipäästöttömästä tehtaasta. Tämä tarkoittaa, että tehtaalla käytetään uusiutuvista lähteistä tuotettua energiaa ja renkaiden valmistusprosessissa käytettävä höyry tuotetaan ilman fossiilisia polttoaineita. Tehtaan sijainti Romaniassa tukee tätä tavoitetta, sillä voimme hyödyntää tehtaan läheisyydessä olevaa vihreän energian tuotantoa. Sitoudumme vastuullisen ja kilpailukykyisen tuotantolaitoksen rakentamiseen”, hän jatkaa.

Kuusi miljoonaa rengasta vuodessa

Uudishankkeena rakennettava tehdas nousee Romanian luoteisosassa sijaitsevaan Oradean kaupunkiin, mikä on monen alueellisen ja eurooppalaisen kuljetusreitin risteyskohta.

Kokonaisinvestoinnin arvioidaan olevan noin 650 miljoonaa euroa, mikä lukeutuu viime vuosien merkittävimpiin investointeihin Romaniassa. Nokian Renkaat odottaa lopullista päätöstä Euroopan unionilta noin 100 miljoonan euron suuruiselle tukihakemukselleen, jonka Romanian hallitus hyväksyi aiemmin tänä vuonna.

Tehtaan vuotuinen kapasiteetti on 6 miljoonaa rengasta, ja sitä on mahdollista laajentaa tulevaisuudessa. Tuotanto keskittyy pääosin Keski-Euroopan markkinoille suunnattujen isojen henkilöautorenkaiden ja SUV-renkaiden valmistukseen. Tehtaan yhteyteen rakennetaan jakelukeskus renkaiden varastointia ja jakelua varten. Rakennettavaa pinta-alaa on yhteensä noin 100 000 m2.

Ensimmäiset renkaat arvioidaan valmistettavan vuoden 2024 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Kaupallisen rengastuotannon odotetaan alkavan alkuvuodesta 2025. 

”Keski-Eurooppa on meille tärkeä alue, ja investointi on osoitus sitoutumisestamme tälle markkinalle. Uusi tehdas tulee sijaitsemaan strategisesti hyvällä paikalla lähellä asiakkaitamme. Teimme perusteellisen selvitystyön ja tarkastelimme yli 40 eri vaihtoehtoa, minkä jälkeen sijainniksi valikoitui Oradea. Päätökseen vaikuttivat useat tekijät, kuten ammattitaitoisen työvoiman saatavuus, logistiset edut sekä vakaa toimintaympäristö”, sanoo Nokian Renkaiden tuotannosta, toimitusketjusta ja hankinnoista vastaava johtaja Adrian Kaczmarczyk.

Rekrytoimme tehtaalle 500 osaajaa

Romanian tehtaan arvioidaan työllistävän noin 500 henkilöä. Nokian Renkaat palkkaa osaajia sekä tehtaan tuotanto- että johtotehtäviin. Rekrytoinnit kiihtyvät vuoden 2024 aikana, ja jatkuvat kunnes tehdas aloittaa toimintansa.

“Teemme yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa Oradeassa, jotta voimme tarjota tuleville työntekijöillemme oikeanlaisen koulutuksen. Hyödynnämme sisäistä osaamistamme ja sitä kokemusta, mikä kertyi, kun rakensimme tehtaan Yhdysvaltoihin, ja tuomme noin 20–25 henkilöä Suomesta auttamaan tehtaan käynnistämisessä”, Adrian Kaczmarczyk jatkaa.

Oradeaan rakennettavan uuden henkilöautorenkaita valmistavan tehtaan lisäksi Nokian Renkaat kasvattaa valmistuskapasiteettiaan tehtaillaan Suomessa ja Yhdysvalloissa sekä lisää sopimusvalmistusta. Yhtiön tavoitteena on 15 miljoonan renkaan vuotuinen kapasiteetti vuoteen 2027 mennessä.

#nokian renkaat #rakentaminen #romania
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0