Arkkitehtuuri
2 minuutteja luettu

Opiskelijatornitalo Uno nousee Oulun uudeksi maamerkiksi

3/10/2022, 06:36
Opiskelijatornitalo Uno nousee Oulun uudeksi maamerkiksi
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOASin tornitalon rakentaminen on alkanut Oulun Välkkylässä. Unoksi nimettyyn 16-kerroksiseen tornitaloon tulee reilu 170 opiskelija-asuntoa, ja se on suunniteltu liikunnallista elämäntapaa tukevaksi.

Uno-tornitalon reilu 170 asunnosta valtaosa on yksiöitä ja nelisenkymmentä kaksioita. Rakennustöistä vastaa Rakennusliike Lapti, ja ne alkoivat elokuussa. Uudet opiskelijat pääsevät muuttamaan torniin keväällä 2024.

Tornitalo on suunniteltu liikunnallista elämäntapaa tukevaksi: polkupyörille on reilut varastotilat ja opiskelijoiden käytössä on kuntosali tornin ylimmässä kerroksessa. Ylimpään kerrokseen tulevat yhteiskäyttöön myös saunaosasto, kokoustilat sekä kattoterassi. Ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat tavanomaisesta porrashuoneesta poiketen asukkaiden opiskelu- ja oleskelutiloja sekä talopesula.

Pitkät opiskelijaperinteet

16-kerroksisesta ja 55 metriä korkeasta tornitalosta tulee Oulun uusi maamerkki, joka näkyy Pohjantielle ja kaupungin suuntaan. Väritykseltään Uno noudattaa Välkkylän muun rakennuskannan punatiilisävyä. Tornitalon viereen rakennetaan parkkitalo noin 90 autolle.

– Välkkylän alueella on pitkät perinteet oululaisessa opiskelija-asumisessa, ja olemme innoissamme päästessämme tarjoamaan opiskelijoille uusia asuntoja alueella. Sijainti lähellä keskustaa, Kontinkankaan kampusta sekä monipuolisia kulkuyhteyksiä mahdollistaa opiskelijalle toimivan arjen. Välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Raksilan monipuoliset liikuntapalvelut tukevat liikunnallista elämäntapaa, joka on ollut keskeisessä roolissa Unon suunnittelussa, toteaa PSOASin toimitusjohtaja Juha Aitamurto.

Yhteistyö tärkeä
Välkkylän omat aluepalvelut täydentyvät Unon myötä, kun yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja on jatkossa tarjolla enemmän.

– Olemme suunnittelun alkumetreistä lähtien ammentaneet tulevaan tornitaloon vankan ammattitaitomme Oulun seudun suurimpana asuntorakentajana. Olemme yhdessä PSOASin ja suunnittelijoiden kanssa jatkuvasti parantaneet tulevan tornitalon toiminnallista ja teknistä laatua pysymällä kuitenkin kustannustavoitteissa. Suunnittelussa on otettu huomioon myös opiskelijoiden toivomuksia, joista saunaosasto, kuntosali ja terassi ovat hyvä esimerkki, kertoo Laptin Pohjois-Suomen aluejohtaja Mikko Lohi.

A-Insinöörit vastaa PSOASin kumppanina Unon rakennuttamis- ja valvontatehtävistä.

– Rakennus sijoittuu näkyvälle paikalle Pohjantien varteen, mikä asetti hankkeelle korkeatasoiset kaupunkikuvalliset vaatimukset. Osapuolten mutkattomasti toimivan yhteistyön ansiosta onnistuimme luomaan useita toiminnallisia ja arkkitehtonisia oivalluksia. Ulkoseinien tiililadonta esimerkiksi muodostaa liukuvärikuvion julkisivuihin ja rakennuksen oleskelu- ja yhteistilat on suunniteltu niin, että ne tukevat asukkaiden yhteisöllisyyttä ja spontaaneja arjen kohtaamisia vaikkapa pyykinpesun yhteydessä, kertoo hankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti SAFA Jaakko Kallio-Koski Sweco Architectsilta.
Sweco Architects vastaa Unon pää- ja arkkitehtisuunnittelusta.

#a-insinöörit #oulu #psoas #rakennusliike lapti oy #sweco architects
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0