Luokittelematon
1 min luettu

Oulussa voi pian opiskella rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijaksi

16/09/2021, 09:42
Oulussa voi pian opiskella rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijaksi
Oulun yliopistossa voi pian opiskella rakennusterveyden asiantuntijaksi. Kuva: Mikko Törmänen
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Eurofins myönsi Oulun yliopistolle koulutusluvan RTA (rakennusterveysasiantuntija) ja SISA (sisäilmanasiantuntija) -koulutuksiin kesäkuussa 2021. Koulutuksen käynnistämisen taustalla on Pohjois-Suomen Rakennusklusteri ry:n esiin nostama tarve edistää rakennusterveys- ja sisäilmaosaamista sekä terveellistä rakentamista alueella ja tuottaa alan asiantuntijoita elinkeinoelämän ja julkisten organisaatioiden palvelukseen.

Oulun yliopisto on nyt lanseeraamassa uuden koulutuksen, ja ensimmäisiä rakennusterveyden asiantuntijoita valmistuu jo parin vuoden kuluttua Oulun yliopistosta. Uuden rakennusterveys-opintosuunnan kurssit toteutetaan yli tiedekuntarajojen. Biologian tutkinto-ohjelma vastaa biologinen ja mikrobiologinen sisäympäristö -kurssista ja rakennusmateriaalit ja sisäilma -kurssista vastaa prosessitekniikka.

Oulun yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan yksikköön perustettiin vuonna 2020 uusi professuuri, jonka alana on hyvä sisäilma ja rakennusterveys.

– Uusi koulutus perustuu jatkuvasti kehittyvään tutkimustietoon, jonka sovelluksilla nostamme rakennusterveys- ja sisäilmaosaamistasoa yhä korkeammalle. Kansainvälisesti verrattuna suomalainen osaaminen on vahvaa, ja pyrkimyksenä on kehittää ratkaisukeskeistä ajattelutapaa ja edelleen lisätä monitieteistä ymmärrystä rakennusten terveellisyydestä, sanoo professuuria hoitava Ulla Haverinen-Shaughnessy, jonka tehtävänä on kehittää alkavaa rakennusterveys-opintokokonaisuutta.

Alan viimeaikaisia tutkimuskohteita ovat olleet esimerkiksi sisäympäristön ja -olosuhteiden jatkuvaan monitorointiin perustuva ennakoiva kiinteistönpito sekä rakennusten energiatehokkuuden parantamisen vaikutukset rakennusten terveellisyyteen.

Rakennusterveys-opintosuunnan tarkemmat kuvaukset ja kevään 2022 yhteishaun hakuohjeet julkaistaan Oulun yliopiston verkkosivuille lokakuun alussa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksen esittelyjen yhteyteen.

#koulutus #oulun yliopisto #rakennusterveys #sisäilma #sisäilma-asiantuntija
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0