Rakentaminen
2 minuutteja luettu

Pääurakoitsijalle ja päätoteuttajalle sakot Tampereen kankiturmasta

29/09/2021, 09:31
Pääurakoitsijalle ja päätoteuttajalle sakot Tampereen kankiturmasta
Kuvituskuva
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 17. syyskuuta yhteisellä rakennustyömaalla pääurakoitsijan asemassa toimineen yhtiön vastaavan työnjohtajan 15 päiväsakon sakkorangaistukseen ja päätoteuttajana toimineen yhtiön 10 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Tuomio koskee Tampereella vuoden 2019 syyskuussa tapahtunutta työtapaturmaa, jossa aliurakoitsijan työntekijä oli saanut selkäänsä alumiinisen elementtikangen hänen työskentelypaikkansa yläpuolella olevasta niin kutsutusta valoaukosta. Tapaturma oli sattunut aliurakoitsijan muiden työntekijöiden asentaessa seinäelementtiä valoaukon kohdalle ylemmässä kerroksessa. Asentajat olivat laskeneet elementin asennuslevyjen päälle, mutta koska se ei ollut mennyt aivan paikalleen, asentaja yritti siirtää sitä kangen avulla. Asennettavan elementin alapuolella olleen elementin reuna murtui ja elementtikanki lipesi asentajan kädestä pudoten osittain esillä olleesta valoaukosta alakerrassa työskennelleen työntekijän selkään.

Käräjäoikeus katsoi, että päätoteuttajana toimineen yhtiön vastaava työnjohtaja oli laiminlyönyt rakennustyömaan työnantajien toimintojen yhteensovittamista niin, että työt olisi voitu tehdä turvallisesti. Päätoteuttaja puolestaan katsoi, että vastaavan työnjohtajan olisi pitänyt varmistaa, ettei elementtiasennuksen alla ollut henkilöitä asennuksen aikana.

Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli aliurakoitsijan työntekijä, mutta hän oli tosiasiassa toiminut päätoteuttajan työnjohdon alaisuudessa ja saanut tältä työtehtävänsä. Käräjäoikeus totesi, että tällaisessa tilanteessa päätoteuttajan turvallisuusvastuisiin kuuluu myös tällaisiin työsuorituksiin liittyvien työturvallisuusmääräysten noudattaminen ja valvonta.

Yhteisösakon tuomitsemisen perusteita harkitessaan käräjäoikeus katsoi, että vastaavan työnjohtajan syyksi luettu teko osoitti jonkin asteista epätietoisuutta siitä, kuka tai ketkä ovat olleet loukkaantuneeseen työntekijään nähden esimiesvastuussa. Tämän seikan selkiinnyttäminen olisi kuulunut yhtiön huolelliseen toimintaan, joten vastaavan työnjohtajan laiminlyöntien oli ainakin osaltaan täytynyt johtua yhtiöltä vaadittavan varovaisuuden laiminlyönnistä. Käräjäoikeus katsoi, että edellytys yhteisösakon tuomitsemiselle oli olemassa.

#elementtikanki #pirkanmaan käräjäoikeus #tampere #työtapaturma #työturvallisuusrikos
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0