Arkkitehtuuri
1 min luettu

Palazzo-ehdotus voitti Töölön sairaala-alueen arkkitehtikilpailun

1/10/2021, 09:47
Palazzo-ehdotus voitti Töölön sairaala-alueen arkkitehtikilpailun
Töölön sairaala-alueelle rakennetaan uudisasuntoja. Kuva: Veritas
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritaksen ja Auratum Asunnot Helsinki Oy:n yhdessä järjestämän arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi on selvinnyt Huttunen & Lipasti Arkkitehtien kilpailutyö ”Palazzo”. Kilpailun tarkoituksena oli valita arkkitehtisuunnittelija Taka-Töölön Topeliuksenkatu viidessä sijaitsevaan kortteliin.

– Tekijät esittivät avauksen kortteliin Punaisen Ristin kujan puolelle. Tätä kaupunkirakenteellista elettä pidettiin erittäin onnistuneena. Se lisää korttelipihan valoisuutta, tuottaa kaupunkitilallista monipuolisuutta ja avaa useita uusia pitkiä näkymäakseleita. Ehdotuksessa on vahva arkkitehtoninen kokonaisote, joka kertoo tekijöidensä korkeasta tavoitetasosta ja siten ehdotus vastasi hyvin myös kilpailun järjestäjien asettamiin laadullisiin tavoitteisiin, kommentoi arviointiryhmän jäsen kilpailijoiden nimeämä tuomari Vesa Oiva, Arkkitehti SAFA.

Keväällä alkaneeseen kilpailuun kutsuttiin mukaan viisi arkkitehtitoimistoa. Kaikki kilpailuun osallistuneet toimittivat kilpailutyöt määräaikaan mennessä. Suhteellisen rajatusta tehtävänannosta huolimatta kilpailu tuotti viisi toisistaan poikkeavaa ratkaisua. Veritaksen mukaan erityisesti kilpailijoiden tulkinnat suunnittelualueesta, sen tunnelmasta ja ominaispiirteistä, vaihtelivat suuresti.

Arkkitehtikilpailun taustalla on Veritaksen ja Auratum Asuntojen solmima yhteistyösopimus koskien HUSilta vapautuvan kiinteistön uudelleen käyttöä. Alue siirtyi Veritaksen omistukseen, kun HUS myi nykyiset kiinteistöt uuden asuinrakentamisen kaavan tultua lainvoimaiseksi. Veritaksen omistuksessa oleva entinen Punaisen Ristin sairaala ei ole osallisena tässä arkkitehtikilpailussa, joskin sen asema merkittävänä suojelukohteena tuli ottaa huomioon kilpailutöissä. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa.

#arkkitehtuurikilpailu #helsinki #huttunen & lipasti arkkitehdit #töölö
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0