Tiet
1 min luettu

Paraisten siltahankkeen allianssisopimus vahvistui

6/10/2021, 13:41
Paraisten siltahankkeen allianssisopimus vahvistui
Allianssiurakan kehitysvaiheen sopimusta allekirjoittamassa Jaakko Kivi ja Sami Rantala Kreatelta sekä Esa Sirkiä ja Janne Wikström Väylävirastolta. Takana allekirjoitusta seuraavat Timo Hirvasmaa Kreatelta sekä Lars Westermark Väylävirastolta. Kuva: Kreate Group
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Väylävirasto ja Kreate alkavat kehitystyöt Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen uusimiseksi Paraisilla. Hankkeen tavoitteena on turvata ainoan maantieyhteyden säilyminen entistä parempana Paraisille ja Turunmaan saaristoon. Lisäksi mahdollistetaan alueen valtakunnallisesti merkittävän teollisuuden HCT-kuljetukset. Hankekokonaisuuden kustannusarvio on 128 miljoonaa euroa.

Kirjalansalmen ylitse rakennetaan vinoköysisilta, jonka kokonaispituus on yli 600 metriä ja pisin jänneväli noin 250 metriä. Vastaava saman mittakaavan vinoköysisilta valmistui Suomessa lähes 30 vuotta sitten. Hessundinsalmeen rakennetaan lähes 300 metrin pituinen silta, jossa pisin jänneväli on noin 100 metriä. Uusien siltojen valmistuttua vanhat puretaan.

Osapuolet ovat nyt allekirjoittaneet kehitysvaiheen allianssisopimuksen, jota ennen käytiin pitkät neuvottelut.

– Neuvottelumenettely on positiivisella tavalla erilainen tapa käynnistää rakennusurakka perinteiseen tarjousmenettelyyn verrattuna. Siinä vaaditaan urakoitsijalta paitsi erilaista asennoitumista myös sitoutumista ja vahvaa osaamisen näyttämistä jo tarjousvaiheessa. Urakoitsijalle on tärkeää päästä mukaan ideoimaan hankkeen toteutusta jo ensimetreiltä lähtien. Tällä varmistetaan, että urakoitsijalla ja tilaajalla on sama tavoite ja yhteinen näkemys siitä, miten tavoitteeseen päästään, toteaa Kreaten teknisen toimiston johtaja Jaakko Kivi.

Hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa, joista ensimmäisessä toteutuksen läpimeno suunnitellaan, tehdään yksityiskohtaiset rakennussuunnitelmat ja sovitaan tavoitekustannuksesta. Toisessa vaiheessa on siltaurakan toteutuksen vuoro. Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen rakentamisen aloittamista tavoitellaan viimeistään 1. tammikuuta 2023.

#hessundinsalmen silta #kirjalansalmen silta #kreate #parainen #silta #väylävirasto
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0