Teollisuus Öljy & Jalostamot
1 min luettu

Peab Asfalt testaa bitumin korvaamista asfaltissa biopohjaisella ligniinillä

28/09/2021, 08:20
Peab Asfalt testaa bitumin korvaamista asfaltissa biopohjaisella ligniinillä
Kuva: Laura Ylitalo, Peab
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Suomen suurin asfaltoija Peab Asfalt yrittää löytää ympäristöystävällisemmän tavan asfaltin valmistukseen. Uudessa pilottiprojektissaan se aikoo korvata osan asfaltin valmistuksessa käytettävästä bitumista biopohjaisella ligniinillä. Hankkeessa käytettävä ligniini tuotetaan sahanpurusta, joka syntyy Kajaanissa paikallisen sahateollisuuden tähteenä, joten uusia puita ei tarvitse kaataa ligniinin tuottamiseksi. Ligiinin Peab Asfaltin pilottiprojektille tuottaa St1:n Kajaanin biojalostamo.

Ligniiniä on testattu laboratorio-olosuhteissa jo 1,5 vuoden ajan. Pilottikohteiden avulla testataan asfaltin toimivuutta ja kestävyyttä myös talviolosuhteissa muun muassa St1:n Kangasniemen jakeluasemalla. Pilottivaiheesta saatujen tulosten perusteella voidaan tehdä päätöksiä jatkotoimenpiteistä. Bitumista voidaan alustavien arvioiden mukaan korvata ligniinillä jopa 50 prosenttia, mikä parantaa hiilijalanjälkeä bitumiin verrattuna.

– Olemme saaneet rohkaisevia tuloksia laboratoriovaiheesta. Pilottivaihe on yksi osa tutkimus- ja tuotekehitysprosessia ennen tuotteen lopullista hyväksyntää ja kaupallistamista. Pilotista saamme tärkeää lisätietoa niin tuotannosta kuin päällysteen ominaisuuksista ja kestävyydestä, Peab Asfaltin tuotekehityspäällikkö Nina Orttenvuori sanoo tiedotteessa.

Siirtyminen fossiilittomiin polttoaineisiin valmistusprosessissa on Peab Asfaltin mukaan tärkein toimenpide asfaltin ilmastovaikutusten vähentämiseksi, koska juuri valmistus on paljon energiaa vievä vaihe.

– St1:lle on tärkeää päästä tekemään konkreettisia toimenpiteitä kestävän hiilikierron edistämiseksi ja korvata öljynjalostuksen tislauskäyrältä mahdollisimman monia eri tuotteita uusiutuvilla tuotteilla, jotta öljyn kokonaiskulutusta saataisiin todellisuudessa vähennettyä. Bitumin korvaaminen ligniinillä on konkreettinen esimerkki tästä, St1:n biojalostuksen raaka-aine- ja tuoteportfoliopäällikkö Ilona Järveläinen sanoo.

#asfaltti #bitum #kajaani #ligniini #peab asfalt #st1
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0