Kulttuuri
2 minuutteja luettu

Peruskorjaukset Ateneumin taidemuseossa aloitettu

29/04/2022, 08:50
Peruskorjaukset Ateneumin taidemuseossa aloitettu
Ateneum peruskorjataan.
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

”Sisäolosuhteiden hyvä hallinta on nykypäivän museotoiminnassa välttämätön ehto sekä teosturvallisuuden että yleisötoiminnan kannalta. Ilmanvaihto- ja automaatiojärjestelmien peruskorjauksen myötä Ateneumin olosuhteiden hallittavuus paranee entisestään”, kertoo Kansallisgallerian projektipäällikkö Harri Toivonen.

Ateneuminkujan sisäänkäynnin muutosten tavoitteena on puolestaan sisäänkäyntialueen käytettävyyden, turvallisuuden ja esteettömyyden parantaminen. ”Tuulikaappia laajennetaan portaiden alapäähän lähemmäs Ateneuminkujaa, jolloin nykyinen porrasalue muuttuu lämpimäksi”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Janne-Pekka Niininen tiedotteessa.

Yleisön käytössä olevien wc-tilojen määrä kaksinkertaistuu ja tiloissa huomioidaan myös entistä paremmin erilaiset käyttäjäryhmät, kuten liikkumisesteiset ja lapsiperheet.

Kulttuurihistorialliset arvot ja ilmastotavoitteet huomioidaan
Ateneum on valtion keskeinen, suojeltu arvokohde. Korjaus- ja muutostyöt toteutetaan rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo ja arkkitehtuurin ominaispiirteet huomioiden. Korjausten ja muutosten periaatteet on määritelty yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Myös ilmastotavoitteet on huomioitu hankkeessa, sillä Senaatti-kiinteistöt on asettanut kaikille yli 2 milj. euron rakennushankkeilleen päästövähennystavoitteet. Peruskorjauksissa tavoitteena on vähintään 15 % pienempi hiilijalanjälki vertailutasoon nähden.

”Ateneumin rakennushankkeessa tämä tarkoittaa muun muassa suunnitteluratkaisujen ja työmaan toteutuksen energiatehokkuutta, vähähiilisten ja uusiomateriaaleja hyödyntävien tuotteiden käyttöä sekä kiertotalouden toteuttamista suunnittelusta rakentamiseen. Esimerkiksi materiaalihyödyntämistavoite on 90 % kaikesta materiaalista”, kertoo Niininen.

Rakennushankkeen tilaajana ja rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt. Pääurakoitsijana toimii Rakennus Oy Antti J. Ahola, joka on vastannut myös Kansallisgallerian toisen kohteen, Kiasman laajasta peruskorjauksesta. Pää- ja arkkitehtisuunnittelijana toimii LPR-arkkitehdit Oy. Koko hankkeen kustannusarvio on 17,7 miljoonaa euroa.

Museo avautuu uudistettuna tammikuussa 2023. Kansallisgalleriaan kuuluvat Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseot. Peruskorjaukset museoissa on aikataulutettu tehtäväksi aina eri aikaan, jotta korjauksista olisi mahdollisimman vähän haittaa museon toiminnalle ja yleisölle.

#lpr-arkkitehdit oy #rakennus oy antti j. ahola #senaatti-kiinteistöt
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0