Rakentaminen Urheilu & Viihde
3 minuutteja luettu

Peruskorjaus siirsi joensuulaishotellin 1970-luvulta tähän päivään

7/02/2022, 11:02
Peruskorjaus siirsi joensuulaishotellin 1970-luvulta tähän päivään
Sokos Hotel Kimmel. Kuva: Pohjois-Karjalan osuuskauppa
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Aikaisemmin se riitti. Yksi presidentin sviitti ja 237 tavallista hotellihuonetta. Vuonna 1977 rakennettu Kimmel oli vielä runsas vuosi sitten pitkälti oman aikansa lapsi, vaikka se oli kokenut laajennuksia, ja esimerkiksi sen ravintolapuolta oli vuosien mittaan uudistettu. Vuoden 2020 joulukuussa starttasi kuitenkin perusteellinen uudistushanke, jolla rakennus on päivitetty ajan hermolle.

19 miljoonan peruskorjaus on kiinteistöpäällikkö Jani Lehikoisen mukaan yksi hotelliketjun viime aikojen mittavimmista. Suuruusluokassa se vetää vertoja jopa Turun Hamburger Börsin ja Seurahuoneen remonteille.

– Hankkeeseen kuuluu sekä uudisrakentamista, kun kokoustiloja laajennetaan, että peruskorjausta, kun kaikki hotellihuoneet, ravintolat ja kokous- ja juhlatilat korjataan ja juhlatiloja myös laajennetaan, Lehikoinen sanoo.

Kimmelin uudet tapahtumatilat. Kuva: Pohjois-Karjalan osuuskauppa
Kimmelin uudet tapahtumatilat. Kuva: Pohjois-Karjalan osuuskauppa

Luksusta asumiseen

Matkalla luksukseen hotellin ainoasta sviitistä, niin kutsutusta presidentin sviitistä, päätettiin luopua kokonaan ja tilalle on rakennettu uusi moderni 70 neliön sviitti omalla saunalla. Sen parvekkeelta, kuten myös kolmen uuden teemahuoneen parvekkeelta avautuvat näkymät ohi virtaavalle Pielisjoelle. Hotelli on saanut remontissa myös kaikkiaan 60 superior-tason huonetta, joista runsaaseen kymmeneen kuuluu sviitin tapaan oma sauna.

– Meillä ei ole aiemmin ollut erikoishuoneita tässä mittakaavassa. Aiemmin oli pelkkä Presidentin sviitti, mikä oli oman aikansa tuote vuodelta 2004, Lehikoinen sanoo.

Remontissa on keskitytty erityisesti myös muunneltaviin kokoustiloihin ja 400 hengen juhlasaliin. Luksusta luomaan saatiin arvostettu suunnittelija Jaakko Puro, jonka käsialaa uudistuneen hotellin sisustus- ja arkkitehtisuunnittelu ovat.

Havainnekuva Kimmelin aulasta. Kuva: Pohjois-Karjalan osuuskauppa
Havainnekuva Kimmelin aulasta. Kuva: Pohjois-Karjalan osuuskauppa

Energiatehokkuutta ja uusia pintoja

Uudistuksissa on kuitenkin keskitytty myös paljon muuhun.

– Hotellista tulee remontin myötä energiatehokkaampi, vaikka emme olekaan pystyneet laskemaan aivan tarkasti, kuinka paljon. Tekniikka on tähän asti ollut pitkälti alkuperäistä vuoden 1977 tekniikkaa esimerkiksi ilmanvaihdon osalta, ja lämmöntalteenottoa ei sen ajan ilmanvaihdoissa edes ollut, Lehikoinen sanoo.

Nyt huoneisiin on saatu uusi koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenottoineen ja huoneet ovat saaneet myös jäähdytysmahdollisuuden. Puolella hotellihuoneista ei aiemmin ollut jäähdytystä lainkaan.

Muuten hyvin edenneelle projektille korona oli kuitenkin moneen kertaan panemassa kapuloita rattaisiin.

– Toimitusajat venyivät koronan takia välillä huiman pitkiksi ja tiettyjä tuotteita ei saatu ollenkaan. Sisustukseen jouduttiin sen vuoksi tekemään muutoksia lennossa. Euroopasta tulevat laatat olivat yksi hankalimmista, mutta tietysti myös puutavaraa oli vaikea saada ja samoin joitain teräspuolen tuotteitta ja tiettyjä valaisinpuolen komponentteja.

Ironista kyllä, korona kuitenkin kääntyi myös rakennushankkeen eduksi, ja sen ansiosta uudistus saatiin valmiiksi jo lokakuun lopussa.

– Alun perin uudistustyöt oli ajatus toteuttaa lohkoissa niin, että hotelli pyörii taustalla koko ajan, mutta toukokuussa hotelli meni koronan takia kokonaan kiinni kolmeksi kuukaudeksi. Siinä oli hyvä tilaisuus rypistää aikataulua kiinni, ja leikattiin siten kolmisen kuukautta pois kokonaisaikataulusta, Lehikoinen sanoo.

Teksti: Marika Pietilä

#hotelli #joensuu #peruskorjaus #remontti #sokos hotel kimmel #uudistus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0