Rautatiet
1 min luettu

Pikaraitiotiehanke Raide-Jokerin tehopaalutus palkittiin vuoden geotekona

5/11/2021, 08:20
Pikaraitiotiehanke Raide-Jokerin tehopaalutus palkittiin vuoden geotekona
Raide-Jokerin tehopaalutukset aloitettiin marraskuussa 2020 ja ne valmistuivat huhtikuussa 2021. Kuva: Raide-Jokeri
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Torstaina pidetyssä Geotekniikan päivässä Raide-Jokeri-hankkeen Viikinkaaren tehopaalutus palkittiin vuoden GeoTekona. Valintaperusteena mainitaan tehopaalutuksen suunnittelun edustavan yhteistoiminnallisuutta parhaimmillaan. Alueen toimijat huomioimalla kehitettiin optimaalinen toteutustapa häiritsevälle, mutta välttämättömälle, työvaiheelle.

Viikinkaarella varrella, jossa palkittu tehopaalutus tehtiin sijaitsee Viikin kampusalue ja siellä useita Helsingin yliopiston ja yksityisten tutkimuslaitosten tärinäherkkiä tutkimuslaitteita, kuten elektronimikroskooppeja, suurtehosentrifugeja ja tarkkuusvaakoja. Niille raitiotiestä aiheutuva tärinä ja heikko magneettikenttä ovat riski, minkä vuoksi rata perustettiin Viikinkaarella tärinää eristävän erikoisrakenteisen paalulaatan päälle.

Paalutuksen suunnittelu aloitettiin vuotta etukäteen alueen toimijoiden, tilaajan, suunnittelijoiden ja rakentajien kanssa neuvottelemalla. Paalutus päätettiin toteuttaa ns. tehopaalutuksena, jonka tavoitteena oli paaluttaa mahdollisimman paljon mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tarkoituksena oli minimoida työstä tutkimuslaboratorioille, niiden asiakkaille ja alueen muille toimijoille koituva häiriö.

Työvaihe suunniteltiin ympäristön ehdoilla. Marraskuun 2020 ja huhtikuun 2021 välille ajoittuneiden kuuden työvuoron aikana paalutettiin yhtäjaksoisesti 12–22 tuntia. Herkkien tutkimuslaitteiden toiminta keskeytyi kokonaan hetkeksi, ja työmaalla työskenteli niin paljon koneita kuin sinne mahtui. Ajankohdat suunniteltiin yhdessä alueen toimijoiden kanssa hyvissä ajoin etukäteen.

Tehopaalutukset ja paalulaatan teko onnistuivat hyvin, ja Viikinkaaren raiteiden rakentaminenkin on jo pitkällä.

#geoteko #helsinki #paalutus #raide-jokeri #suomen geoteknillinen yhdistys #tehopaalutus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0