Asunnot
2 minuutteja luettu

Pilvenpiirtäjän kehittäjiltä vaaditaan oikeudessa yli 250 miljoonaa dollaria

11/10/2021, 11:44
Pilvenpiirtäjän kehittäjiltä vaaditaan oikeudessa yli 250 miljoonaa dollaria
Yli 400 metriä korkea asuntalo New Yorkissa, osoitteessa 432 Park Avenue. Kuva: Maciek Lulko (CC BY-NC 2.0)
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

432 Park Avenuen asunnonomistajat vaativat kaikkiaan 250 miljoonaa dollaria eli noin 216 miljoonaa euroa New Yorkin korkeimmalle oikeudelle jättämässään hakemuksessa. Asukkaat vaativat summaa korvauksena pilvenpiirtäjän 1500 design- ja rakenneviasta, jotka asukkaiden mukaan ovat tehneet heidän elämästään painajaista.

400 metriä korkean asuinpilvenpiirtäjän valmistumisesta on kulunut kuusi vuotta, ja asukkaat kertovat, että ensimmäisten vuosien aikana talossa on koettu niin hissikaaos, melua kuin veden tulvimista. Yksi virheistä on yhteydessä myös rakennuksen alkuperäiseen houkuttelevuuteen, nimittäin sen korkeuteen. Asukkaiden mukaan rakennuksen hissit on monta kertaa jouduttu sulkemaan korkean rakennuksen huojumisen takia.

Haastehakemuksesta käy myös ilmi, että LVI-järjestelmässä on vakavia vikoja ja puutteita, jotka ovat aiheuttaneet satojen tuhansien dollarien vahinkoja. Yksi vesivahinko on myös johtanut siihen, että kaksi talon hisseistä jouduttiin poistamaan käytöstä viikkojen ajaksi.

Yksi asukas kutsuu rakennusten seinien narinaa sietämättömäksi. Narinan vuoksi nukkuminen on ollut vaikeaa etenkin huonolla säällä. Toisen asukkaan mukaan roskakori kuulostaa aivan pommilta, joka kerta, kun sinne heittää roskia.

Haasteessa vaadittu summa pitää sisällään 1500 design- ja rakennevian korjauskulut. Virheet on kirjannut taloyhtiön hallituksen palkkaama tarkastuksia suorittava yritys. Useiden talon vikojen kuvaillaan olevan hengenvaarallisia.

Taloyhtiön hallitusta edustavan Herrick Feinsteinin juristin Jonathan Adelsbergin mukaan vahingonkorvaussumma voi vielä nousta.

– Tämä on kuin sipulia kuorisi, hän sanoo kommentissaan New York Timesille ja viittaa mahdollisiin vielä myöhemmin esiin tuleviin vikoihin.

– Työ vikojen selvittämiseksi on edelleen kesken, hän sanoo.

Kun pilvenpiirtäjä rakennettiin, siitä tuli maailman korkein asuintalo. Central Parkin ylle levittäytyvää näköalaa kehuttiin mahtavaksi ja monia julkisuuden henkilöitä on houkuteltu ostamaan asunto 100-kerroksisen pilvenpiirtäjän kaikkiaan 104 asunnosta. Talo sijaitsee suositussa osoitteessa Billionaires Row:ksi kutsutulla alueella.

Esimerkiksi Jennifer Lopez ja Alex Rodriquez ovat ostaneet 4000 neliön asunnon 15,3 miljoonalla dollarilla (runsaalla 13 miljoonalla eurolla). 96. kerroksen asunnon osti saudiarabialainen biljonääri Fawaz Alhokair 88 miljoonalla dollarilla eli noin 76 miljoonalla eurolla.

#korkein oikeus #new york #pilvenpiirätjä #rakennusvirhe #ulkomaat
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0