Energia Kaukolämpö
2 minuutteja luettu

Pohjolan Voima vähensi päästöjä pienentämällä laitostensa minimitehoja

11/10/2021, 08:12
Pohjolan Voima vähensi päästöjä pienentämällä laitostensa minimitehoja
Pohjolan Voiman mukaan asiakkaiden lämpöenergian tarve on laskenut, ja siksi voimalaitosten minimitehoja on voitu pienentää. Kuva: Erik Mclean
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Pohjolan Voima on onnistunut säästämään energiaa ja siten myös vähentämään päästöjä laskemalla voimalaitostensa minimitehoja.

– Kyse on siitä, että monet voimalaitokset ovat asiakkaiden tämän päivän lämpöenergian tarpeeseen nähden liian suuria. Voimalaitosten tekniset minimitehot on aikanaan suunniteltu niin isoiksi, että vähäisen energiantarpeen kausina niissä joudutaan ohjaamaan osa tuotetusta lämmöstä vesistöön tai ilmaan, johtava asiantuntija Juha Kouki Pohjolan Voimasta kertoo.

Laitosten minimitehoa on pienennetty Kaukaan Voimassa Lappeenrannassa, Kymin Voimassa Kouvolassa, Hämeenkyrön Voimassa, Alholmens Kraftissa Pietarsaaressa ja Porin Prosessivoimassa.

Lämpövoimalaitosten minimitehoa pienentämällä on pystytty välttämään ja vähentämään hukkaenergiaa sekä samalla polttoaineen kulutusta. Näin tuotantoa voidaan kustannustehokkaasti jatkaa niinäkin aikoina, jolloin lämmöntarve on pientä.

Minimitehojen alentaminen on Pohjolan Voiman mukaan merkittävä tekijä myös sähköjärjestelmän joustavuutta kehitettäessä. Sähkön hinnan sukeltaessa voidaan siten vähentää sähköntuotantoa.

Voimalaitosten minimitehon pienennysprojekti on toteutettu yhdessä prosessilaitetoimittajien, erityisesti kattila- ja turbiiniasiantuntijoiden kanssa.

Täysin uutta mittaustekniikkaa ei Juha Koukin mukaan projektissa ole tarvittu. Selvitykset ja koeajot ovat osoittaneet, että laitosten minimitehoja pystytään pienentämään kuljettimia, pumppuja ja puhaltimia virittämällä sekä säätöjä kehittämällä.

Pohjolan Voiman teknisen minimitehon hallittu pienennys -projekti on myös mukana tällä viikolla vietettävän Energiansäästöviikon Energiateko-kampanjassa.

#hämeenkyrö #kouvola #lappeenranta #minimiteho #pietarsaari #pohjolan voima #pori #voimalaitos
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0