Rakentaminen Arkkitehtuuri
3 minuutteja luettu

Pudasjärven hirsilinja pitää: Kymmenes kunnallinen hirsirakennus valmistui

19/01/2022, 14:01
Kuva: Juha Nyman, Pudasjärven kaupunki
Kuva: Juha Nyman, Pudasjärven kaupunki
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Vajaan 8000 asukkaan Pudasjärvi lähti rahassa mitattuna historiansa suurimpaan rakennushankkeeseen, kun se päätti investoida 43 miljoonaa euroa uuteen hyvinvointikeskukseen tai ”Hyvän olon keskukseen” kuten kaupunki sitä itse nimittää. Keskukseen on koottu niin kaupungin sosiaali- kuin terveyspalvelut ja kokonaisuuteen on rakennettu myös 300 hengen auditorio, kirjasto sekä kulttuuri- ja nuorisotilat. Kaupungin liikennejärjestelyt ja keskustan painopistekin muutettiin rakennushankkeen myötä, mihin käytettiin viisi miljoona lisää, mutta lopputulos onkin sitten vaikuttava.

Syyskuun lopussa valmistunut Pirtiksi nimetty rakennus on julkisrakennuksille poikkeukselliseen tapaan rakennettu pääpiirteittäin hirrestä, mutta Pudasjärvellä hirren käyttö rakentamisessa on nykyään pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

– Kyseessä on Pudasjärven kymmenes kunnallinen hirsirakennuskokonaisuus. Kaupungin uudet nelikerroksiset vuokratalotkin on rakennettu hirrestä, ja ne ovat noin korkeina hirsikerrostaloina ensimmäiset laatuaan maailmassa. Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana olemme rakentaneet hirrestä noin 34 000 kerrosneliömetriä, Pudasjärven kaupungin tekninen johtaja Janne Karhu sanoo.

Nyt rakennettu Pirtti puolestaan on 9300 bruttoneliön laajuinen. Kaupunki lähti kokeilemaan laajamittaisempaa julkista hirsirakentamista ensi kertaa vuonna 2009.

– Halusimme kokeilla hirsi- ja massiivipuurakentamisen tiedettyjä hyviä ominaisuuksia, sillä kunta oli kamppaillut sisäilmaongelmien kanssa ja halusi löytää turvallisen ja pitkäaikaisen ratkaisun rakennuksilleen. Hyvien kokemusten kautta päädyttiin jatkamaan sillä tiellä, Karhu sanoo.

Hirsipinnat näkyviin ja apu hybridirakentamisesta

Vaikka hirsirakentaminen on nyt tuttua kaupungille, Pirtin rakentamisessa päästiin kokeilemaan myös uusia asioita. Kaksi- ja kolmekerroksinen rakennusmassa päädyttiin toteuttamaan hybridirakenteisena.

– Yksikerroksisessa osuudessa hirsi toimii myös kantavana rakenteena, mutta kaksi- ja kolmikerroksisissa osuuksissa sovelsimme hybridirakentamista. Kantavana rakenteena niissä on betonipilarit ja välipohjat ovat tavalliseen tapaan ontelolaatasta. Hirsi on kuitenkin ulkoseinien rakenteena myös hybridiosissa, kvr-urakoitsijana toimineen YIT:n projektipäällikkö Janne Kittilä sanoo.

– Hirsirakentamisessa käytimme uutta painumatonta hirttä. Sen ristiinlaminoitu puu estää painumista, ja tällä hetkellä se valtaa alaa hirsirakentamisessa, Kittilä jatkaa.

Erityistä uudessa rakennuksessa on myös luonnonvalon käyttö.

– Atrium-ratkaisulla olemme pystyneet toteuttamaan luonnonvaloa myös rakennuksen keskelle ja saamaan isoja yksityiskohtia näkyviin. Kyse ei muutenkaan ole perinteisestä hirsirakennuksesta, vaan rakennus on hyvin moniosainen ja polveileva katsomissuunnasta riippuen, Karhu sanoo.

Koska rakennuskokonaisuus on laaja ja Pudasjärven kaupunki pieni, hanke päädyttiin toteuttamaan kahdesta aiemmasta hankkeesta tutuksi tulleella elinkaarimallilla.

– Kun kyse on alle 8000 ihmisen kaupungista, niin aika pienillä resursseilla mennään, ja elinkaarimallilla on haluttu varmistaa, että mittavat isot investoinnit säilyttävät arvonsa, Karhu sanoo.

 

Kuva: Juha Nyman, Pudasjärven kaupunki
Kuva: Juha Nyman, Pudasjärven kaupunki

Kuin legoja kokoaisi

Reilussa parissa vuodessa valmistunut hyvinvointikeskus saatiin pystyyn aikataulussa siitäkin huolimatta, että sää oli hetken aikaa panemassa kapuloita rattaisiin. Hirsien asennus oli suunniteltu normaalisti kuivalle vuodenajalle keskitalveksi, mutta vuoden 2020 tammikuu olikin poikkeuksellisen märkä.

– Hyvin onnistuimme silti. Työjärjestystä muutettiin tarpeen mukaan, jotta hirsiasennuksia voitiin tehdä hyvän sään aikana. Ulkoseinärakenteena toimiva hirsi on myös lopullinen näkyville jäävä pinta, joten työmaalla onnistuttiin hyvin suojaamaan niitä koko hankkeen ajan. Työnlaadun näkee selvästi ulkoseinissä, joissa hirsi on näkyvillä. Hirret on saatu puhtaana ja kuivana paikalleen, ja lopputulos on ensiluokkainen hirsirakennus, hankkeen rakennuttajakonsulttina toimineen Ramboll CM Oy:n aluepäällikkö Sami Välitalo sanoo.

– Itselleni oli yllätys, miten joutuisaan hirrestä tekeminen sujui, eikä vaatinut aikataulullisesti pidempiä työaikoja. Hirret on nykyään ennakkovalmisteltu tehtaalla niin pitkälle, että työmaalla tehtävä hirsien työstö on aivan minimissään. Lego-palikoista rakentamistahan se käytännössä on, Kittilä puolestaan naurahtaa.

Teksti: Marika Pietilä

#hirsi #hybridirakentaminen #hyvän olon keskus #hyvinvointikeskus #pohjois_pohjanmaa #pudasjärvi #puurakentaminen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0