Rakentaminen Arkkitehtuuri
2 minuutteja luettu

Puotilanrantaan uusi merellinen asuinalue - asuntoja 3200 uudelle asukaalle

1/06/2022, 06:38
Puotilanrantaan uusi merellinen asuinalue - asuntoja 3200 uudelle asukaalle
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Puotilan venesataman alueelle suunnitellaan uutta merellistä aluetta 3 200 asukkaalle. Asuinalue sijoittuu nykyisen venesataman maa- ja vesialueille, lähelle Itäkeskuksen palveluita. Suunnitelman tavoitteena on rakentaa uusi naapurusto, jossaasuminen ja veneharrastus yhdistyvät merelliseksi asuinalueeksi. Meri ja veneily pyritään tuoda esille Puotilanrannassa asumisen ratkaisuissa, virkistysreiteillä sekä liike- ja työskentelytiloissa.
Asuinkortteleiden yhteyteen varataan alueita pysäköintilaitoksille sekä paikka päiväkodille. Asuinkerrostalojen katutasolle tulee liiketilaa lähipalveluja ja työskentelytiloja varten. Lisäksi alueelle sijoitetaan pienvenesatama noin 250-350 venepaikalle sekä mahdollisesti kelluvien asuinrakennusten korttelialue. Suunnittelussa varaudutaan ilmastonmuutoksen aiheuttamaan merenpinnan nousuun sekä yleistyviin sään ääri-ilmiöihin, kuten entistä kovempiin rankkasateisiin ja hellejaksoihin.
Kilpailu ja suunnittelun eteneminen
Puotilanrannassa yksi asuinkortteli sijoitetaan nykyiselle vesialueelle, joka yhdistetään silloilla mantereeseen. Tekosaaren suunnittelusta ja toteutuksesta on tarkoitus järjestää erillinen kilpailu vuonna 2023 ennen kaavaehdotuksen laadintaa. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus kommentoida kilpailutöitä ennen päätöksentekoa.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää kaavaehdotuksesta syksyllä 2024. Alustavan arvion mukaan rakentaminen voisi alkaa vuonna 2026.
Lisää veneiden säilytyspaikkoja
Puotilan venesataman kaikki tämänhetkiset venepaikat eivät jatkossa enää mahdu alueelle. Nykyisistä talvisäilytyspaikoista suurin osa poistuu, kun alue muutetaan asuinkäyttöön. Puotilasta poistuvien vene- ja talvisäilytyspaikkojen vuoksi Vuosaarenlahden pienvenesatamaa laajennetaan. Helsingin väestönkasvun arvioidaan lisäävän omalta osaltaan venepaikkojen kysyntää ja myös muille venesatamiin kytkeytyville toiminnoille on alueella kysyntää.
Vuosaareenlahden venesatamaan mahdollistetaan uusi talvisäilytysalue veneille, laiturirakenteet sekä uusi aallonmurtaja. Suunnittelun alueena on Ruusuniemi, joka sijaitsee Vuosaaren itäosassa Vuosaaren satama-alueen eteläpuolella. Aallonmurtajaa leventämällä venepaikkojen määrä tuplaantuu noin 900-1000 venepaikkaan. Autopaikkojen määrä on mahdollista lisätä noin 400 autopaikalla ja veneiden talvisäilytyspaikkoja noin 150 paikalla.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0