Arkkitehtuuri
3 minuutteja luettu

Puurakenteinen kaupunkikortteli Wood City täydentyy elinkaariviisaalla toimistorakennuksella – Jätkäsaareen rakentuvan WithSecuren pääkonttorin peruskivi on muurattu

4/11/2022, 10:58
Puurakenteinen kaupunkikortteli Wood City täydentyy elinkaariviisaalla toimistorakennuksella – Jätkäsaareen rakentuvan WithSecuren pääkonttorin peruskivi on muurattu
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

SRV:n kehittämän Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Wood City -puukorttelin täydentävän viimeisen rakennuksen peruskivi muurattiin tänään. Rakennukseen tulee suomalaisen johtavan kyberturvallisuusyhtiö WithSecuren pääkonttori. Rakennus on ensimmäisiä uuden EU-taksonomian mukaisia hankkeita koko Suomessa. Hankkeelle tavoitellaan positiivista ympäristövaikutusta eli suurta hiilikädenjälkeä. Uudet tilat otetaan käyttöön vuoden 2024 aikana.

Rakentaminen työmaalla käynnistyi kesällä 2022. Työmaan louhintatyöt ovat valmistuneet ja tällä hetkellä työn alla ovat nyt kellarin betonirakenteet. Työmaalla työskentelee nyt noin 60 työntekijää ja enimmillään työmaavahvuus tulee olemaan noin 120 työntekijää.

Puukorttelin täydentävä toimistorakennus sisältää seitsemän kerrosta ja kellarikerroksen ja sen kokonaisala on noin 8700 neliömetriä. Toimistorakennuksen ensimmäinen kerros, kellari sekä hissi- ja porraskuilut ovat betonirakenteisia ja kerrokset 2-7 puurakenteisia. Puuta hyödynnetään näyttävästi eri muodoissa ulkoseinien, puurungon, yläpohjan ja julkisivuverhouksen materiaaleina. Puurungon kantavissa pilareissa käytetään materiaalina liimapuuta. Kantava välipohja toteutetaan CLT-laattaratkaisuilla. Myös veistoksellinen aulan katto verhoillaan kuusesta valmistetuilla CLT-lamellirakenteilla.

”Wood City on todellinen puurakentamisen ja toimitilarakentamisen taidonnäyte, jossa yhdistyvät design ja kestävä kehitys. Luomme elinkaariviisasta kaupunkia rakentamalla hiilidioksidia sitovasta uusiutuvasta materiaalista ja toteuttamalla tilat ensiluokkaisen energiatehokkaiksi. Luomme WithSecurelle modernin ja joustavan työskentely-ympäristön, mikä huomioi ympäristön ja työntekijöiden hyvinvoinnin”, SRV:n pääkaupunkiseudun toimitilarakentamisen yksikönjohtaja Saku Kosonen kertoo.

Suomen ensimmäisiä EU-taksonomian mukaisia rakennushankkeita

Rakenteilla oleva Wood Cityn viimeinen rakennus on ensimmäisiä uuden EU-taksonomian mukaisia hankkeita koko Suomessa. EU-taksonomian raportointi astui voimaan aiemmin tänä vuonna, ja sen tehtävänä on ohjata yrityksiä kohti kestävää toimintaa. Rakennusalalla EU-taksonomia arvottaa esimerkiksi rakennuksen energiatehokkuutta, uusiutuvien materiaalien käyttöä, muuntojoustavuutta ja varautumista tuleviin ilmastonmuutoksiin.

Hankkeessa pyritään minimoimaan energian ja materiaalien päästöt. Rakennukselle tavoitellaan valmistuessaan kansainvälistä LEED Platinum -ympäristösertifikaattia ja rakennuksen energialuokka on A. Toimistorakennuksen katolle rakennetaan reilu 300 neliömetriä aurinkopaneeleja. Lisäksi SRV:n kaikki työmaat siirtyivät nettopäästöttömiksi vuoden 2022 alusta lähtien. Tämä mahdollistaa, että hankkeelle tavoitellaan positiivista ympäristövaikutusta eli suurta hiilikädenjälkeä. Rakennusmateriaalina käytetään pääosin uusiutuvia vähähiilisiä materiaaleja, jotka sitovat itseensä hiilidioksidia koko rakennuksen elinkaaren ajan. Rakentamisen aikana muodostunut pieni hiilijalanjälki korvataan istuttamalla syntyneitä päästöjä vastaava määrä puita hiilinieluiksi.

Työympäristö suunniteltu käyttäjän tarpeisiin

Rakennuksen suunnittelu on toteutettu tiiviissä yhteistyössä WithSecuren kanssa heidän tarpeistaan lähtien. Tavoitteena on luoda työympäristö, joka soveltuu yrityksen kulttuuriin ja toimintoihin, ja tarjoaa tilat, joissa työntekijät viihtyvät tulevaisuudessa.

”Wood City merkitsee meille enemmän kuin vain toimistoprojektia tai tulevaisuuden työympäristön konseptia. Se yhdistää yrityksemme mission, kulttuurin ja työelämän konkreettisella tavalla ja auttaa meitä kehittymään. Säilytämme mennyttä ja luomme uutta samanaikaisesti. Siksi olemme iloisia, että ystävämme F-Securelta muuttavat kanssamme uusiin tiloihin”, kertoo WithSecuren toimitusjohtaja Juhani Hintikka.

Wood City on SRV:n ja Stora Enson yhteistyössä kehittämä ainutlaatuinen ja uniikki puurakenteinen kaupunkikortteli, joka koostuu kahdesta toimisto-osasta ja kahdesta asuinkerrostalosta. Jätkäsaaressa sijaitsevan Wood Cityn rakentamisesta vastaa SRV ja korttelin on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit, jonka kilpailuehdotus Stories voitti kohteesta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun.

#anttinen oiva arkkitehdit oy #srv rakennus #stora enso #withsecuren #wood city
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0