Rakentaminen
1 min luettu

Rakennusalan yhtiön toimitusjohtajalle sakot sirkkelityötapaturmasta

22/10/2021, 06:40
Rakennusalan yhtiön toimitusjohtajalle sakot sirkkelityötapaturmasta
Suojaamattoman sirkkelin terän aiheuttama työtapaturma johti rakennusalan toimitusjohtajan päiväsakkoihin.
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden antama sakkotuomio liittyy Lappeenrannassa yrityksen uudisrakennustyömaalla sattuneeseen työtapaturmaan. Työntekijä oli kaventamassa parkettilautaa sirkkelillä. Sen terän jumiuduttua työntekijä oli muuttanut parkettilaudan asentoa sirkkelipöydällä. Tällöin sirkkelin terä vapautui ja leikkautui työntekijän toisen käden kämmenselkään. Sirkkelin teräsuoja ei ollut tapaturmahetkellä paikallaan.

Toimitusjohtajan perusteli, että sirkkelin teräsuoja oli ollut tarpeen ottaa ajoittain pois, sillä tiettyjä työvaiheita ei ollut mahdollista tehdä suojan ollessa paikallaan.

Käräjäoikeus kuitenkin totesi, ettei työntekijöiden käyttöön ollut varattu mitään muuta välinettä, jolla kyseiset työvaiheet olisi pystytty tekemään turvallisesti. Oikeuden mielestä toimitusjohtajan olisi myös pitänyt puuttua työntekijöiden vaaralliseen toimintatapaan, koska tiesi siitä.

Käräjäoikeus tuomitsi toimitusjohtajan 20 päiväsakkoon, ja totesi myös, että perusteet yhteisösakkoon tuomitsemiselle olivat olemassa. Käräjäoikeus piti kuitenkin yhteisösakon antamista kohtuuttomana kyseisessä tapauksessa, koska se olisi johtanut toimitusjohtajan kaksinkertaiseen rangaistukseen tämän omistaessa yhtiön lähes kokonaan.

– Työnantajan on poistettava koneen käyttämisestä työntekijöille aiheutuva vaara ensisijaisesti käyttämällä siihen kuuluvaa suojaa. Vain jos vaaraa ei voida rakenteellisin ratkaisuin poistaa, varmistetaan koneen käytön turvallisuus muulla tavoin, työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa.

#etelä-karjalan käräjäoikeus #käräjäoikeus #sirkkeli #työtapaturma
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0