Asunnot
2 minuutteja luettu

Rakennusteollisuus RT: "Ei" varainsiirtoverolle ja asuntolainojen tiukennuksille

25/08/2021, 09:57
Rakennusteollisuus RT:
Kuva: analogicus, Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Varainsiirtoveron poistaminen, asunto- ja taloyhtiölainojen rajoituksista pidättäytyminen ja liikenteeseen sijoittaminen ovat Rakennusteollisuuden neuvot syyskuun budjettiriihen. RT perustelee ehdotuksiaan sillä, että se uskoo työvoimapulan kasvavan monilla aloilla Suomen talouden toipumisen ja työllisyyden paranemisen seurauksena ja että tilannetta voidaan näillä keinoilla helpottaa. RT:n mielestä on tärkeää taata asuntojen saatavuus ja sellainen hintataso, joka kannustaa työvoiman liikkuvuuteen.

Muuttamisesta houkuttelevampaa

Rakennusteollisuus RT:n mukaan varainsiirtovero jarruttaa työn perässä muuttamista, ja siitä tulisi siksi luopua.

– Tutkimusten mukaan muuttokustannuksia kasvattava vero vähentää sekä työmarkkina-alueiden sisäisiä että niiden välisiä muuttoja, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.

Varainsiirtoveron lisäksi RT on huolissaan viime aikojen keskustelusta asuntomarkkinoiden rajoittamiseksi.

– Kokonaisvelkaantumisasteen ja asuntolainojen keston rajoittaminen johtaisivat suoraan asuntomarkkinan hidastumiseen ja sitä kautta työperäisen muuton vaikeutumiseen, RT kirjoittaa tiedotteessaan.

RT kehottaa pidättäytymään myös vuokra-asuntotuotannon rajoittamisesta. Heidän mukaan viime vuosien vuokra-asuntotarjonnan kasvu on hillinnyt tehokkaasti vuokrien nousua, mutta edelleen varsinkin kasvukeskuksissa on pulaa erityyppisistä asunnoista.

Etätyöstä helpompaa

RT ei ainoastaan kannusta toimenpiteisiin, joilla se uskoo muuttamisinnon kasvavan, vaan se toivoo myös parempia edellytyksiä etätyölle. Tämä vaatisi RT:n mukaan lisäinvestointeja raide- ja tieverkostoon.

– Meillä olisi suuri mahdollisuus kasvattaa työssäkäyntialueita sekä mahdollistaa monipaikkaisuus ja etätyö, mutta se vaatii uskottavaa investointisuunnitelmaa. Nämä olisivat Suomelle hyvin kannattavia panostuksia sillä kasvukeskusten sisäiset ja niiden väliset raideliikenneinvestoinnit vivuttaisivat liikkeelle myös muuta rakentamista ja alueellista taloutta, sanoo Rakennusteollisuus RT:n varatoimitusjohtaja Paavo Syrjö.

#asuntolainat #budjettiriihi #etätyö #muuttaminen #rakennusteollisuus rt #varainsiirtovero
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0