Infrastruktuuri
2 minuutteja luettu

Rakennusteollisuus RT haluaa koronapassin myös rakennustyömaille

4/11/2021, 08:47
Rakennusteollisuus RT haluaa koronapassin myös rakennustyömaille
Kuva: Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Pitkittynyt koronaepidemiatilanne ja työmaalla työskentelevien työntekijöiden vielä toistaiseksi riittämätön rokotekattavuus edellyttävät RT:n työmarkkinajohtaja Kim Kaskiaron mukaan entistä vaikuttavampia toimenpiteitä.

– Toimia tarvitaan niin epidemian torjumiseksi, rokotekattavuuden lisäämiseksi kuin rakennustyömaiden turvallisen työskentelyn varmistamiseksi. Parhaiten nämä tavoitteet saavutetaan asettamalla työmaalle työskentelemään pääsyn ehdoksi koronapassi, eli selvitys täydestä rokotesarjasta, negatiivisesta testituloksesta tai todistus sairastetusta koronataudista, Kaskiaro selventää.

Pelkkien suositusten teho on RT:n arvion mukaan riittämätön, mutta lainsäädäntö estää velvoittavien keinojen käytön. Koronapassilla voitaisiin RT:n mukaan merkittävästi lisätä työntekijöiden halukkuutta ottaa koronarokote. Työmaan pääurakoitsijalla tai työnantajalla ei ole kuitenkaan laillista oikeutta vaatia koronapassia.

– Työturvallisuuslain mukaan yhteisen rakennustyömaan pääurakoitsijan on huolehdittava siitä, ettei työstä aiheudu vaaraa työmaalla työskenteleville eikä muille työn vaikutuspiirissä oleville. Tätä velvoitetta ei voida nyt kaikilta osin täyttää, Kaskiaro sanoo.

RT toteaa tiedotteessaan, että rokottaminen on tällä hetkellä tärkein rakennustyömaiden terveysturvallisuutta varmistava toimenpide. Yhdessä viranomaisten kanssa RT on järjestänyt rokotuspisteitä työmaiden läheisyyteen ja suositellut vahvasti koronarokotusten ottamista. Nyt RT kantaa kuitenkin huolta etenkin Baltian koronatilanteesta, sillä valtaosa rakennusalan ulkomaisista työntekijöistä tulee Suomeen Baltian maista, joissa koronatilanne on huono.

“Rakennusala on riippuvainen ulkomaisesta työvoimasta, mutta samalla ulkomainen työvoima luo uhkia työmaiden turvalliselle työskentelylle”, RT esittää tiedotteessan.

#korona #koronapassi #pandemia #rakennusteollisuus rt #rakennustyömaa #rokotekattavuus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0