Rakentaminen Yritykset
2 minuutteja luettu

Rakennusyhtiöt tiukentavat lähetettyjen työntekijöiden työlupakäytäntöjä

23/09/2021, 07:43
Rakennusyhtiöt tiukentavat lähetettyjen työntekijöiden työlupakäytäntöjä
EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien rakennusalan työntekijöiden työlupavaatimuksia tiukennetaan nyt useassa firmassa. Kuva: SRV
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

SRV edellyttää lokakuun alusta alkaen Suomen myöntämää työntekoon oikeuttavaa oleskelulupaa yhtiön työmailla työskenteleviltä kolmannen maan kansalaisilta. Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessaan ja toteaa, että työmarkkinoilla olevat kolmannen maan kansalaiset ovat alttiimpia heikommille työehdoille, työperäiselle hyväksikäytölle ja muille harmaan talouden ilmiöille.

“Työperäisen hyväksikäytön ehkäiseminen on tunnistettu SRV:llä tärkeäksi teemaksi ja ihmisoikeustyötä edistetään monella rintamalla niin kumppaneiden kanssa kuin itsenäisesti koko alihankintaketjun riskejä kartoittaen”, SRV kertoo tiedotteessaan.

Myös korjausrakentamiseen ja taloteknisiin palveluihin keskittynyt Consti tiedottaa tiukentavansa käytäntöjään lokakuun alusta. Consti vaatii jatkossa Suomen valtion myöntämän työnteko-oikeuden EU/ETA-maiden ja Sveitsin ulkopuolisilta, lähetetyiltä työntekijöiltä. Consti kertoo tiedotteessaan, että uuteen linjaukseen päädyttiin, koska kyseisiä työntekijöitä koskeva lainsäädäntö on maiden rajat ylittävää, ja siksi sääntöjen tulkinta ei ole täysin yksiselitteistä.

“Uudella linjauksella haluamme varmistaa, että työlupakäytännöt ovat työmaillamme yksiselitteisesti tulkittavissa”, Consti perustelee.

Rakennusyhtiö YIT ilmoitti jo syyskuun alussa alkavansa vaatia Suomen myöntämää oleskelulupaa ja siihen liittyvää työnteko-oikeutta Suomessa EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta lähetetyiltä työntekijöiltä.

– YIT:n käynnistämä linjaus oli hyvä pelinavaus tärkeään asiaan, ja lähdemme nyt osaltamme mukaan edistämään tätä muutosta, SRV:n Sisäisten palveluiden johtaja Kimmo Kurki sanoo.

#consti #lähetetyt työntekijät #oleskelulupa #srv #työnteko-oikeus #yit
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0