Luokittelematon
2 minuutteja luettu

Rakentaminen sakkaa ja hinnat laskevat

8/05/2023, 03:05
Rakentaminen sakkaa ja hinnat laskevat
Rakennusala onkin sopeutustoimien edessä, kun tuotantoa on vähennettävä ja muutosneuvotteluja käytävä. Tämä puolestaan johtaa alan kasvavaan työttömyyteen ja konkursseihin.
Jari Kostiainen Jari Kostiainen
Like 0

Vihreä siirtymä ja investointitarve estävät romahduksen.

Rakentamistalouden asiantuntijan Haahtelan kevään 2023 markkinakatsaus ja alalla yleisesti käytetty hintaindeksi näyttää, että inflaatio ja korkojen nousu ovat laskeneet asunto- ja korjausrakentamisen määrää sekä hillinneet investointihalukkuutta uusiin hankkeisiin.

Rakennusala onkin sopeutustoimien edessä, kun tuotantoa on vähennettävä ja muutosneuvotteluja käytävä. Tämä puolestaan johtaa alan kasvavaan työttömyyteen ja konkursseihin.

– Tuotannon sopeuttaminen ja kilpailu työstä kääntävät tarjoushinnat niin voimakkaaseen laskuun, että se lopulta kompensoi inflaation vaikutukset kokonaisuudessaan, kertoo professori Yrjänä Haahtela, Haahtela-yhtiöiden toimitusjohtaja.

Vaikka pudotus alalla onkin raju, täydeltä romahdukselta vältytään. Vihreä siirtymä, julkisten toimintojen tasapainottaminen sekä muuttoliike suuriin kaupunkeihin vaativat investointeja. Investointitarpeista johtuen Haahtela ennustaakin rakentamisen tarjoushintojen laskun pysähtyvän loppusyksystä.

Asunto- ja korjausrakentamisessa painetaan jarrua

  • Asuntoaloitukset ovat vähentyneet jyrkästi, kun heikentynyt ostovoima saa kuluttajat lykkäämään asunnonostohaaveitaan. Samoin myönnettyjen rakennuslupien määrä on radikaalisti vähentynyt.
  • Kiinteistösijoittajat ja rakennusliikkeet ovat painaneet jarrua, koska pelkäävät joutuvansa vaikeuksiin myymättömien ja vuokraamattomien toimitilojen ja asuntojen kanssa.
  • Taloyhtiöt lykkäävät putkiremontteja ja muita suuria korjauksia, koska korkojen nousu kurittaa asuntovelallisia ja taloyhtiöillä on hintojen nousun takia painetta nostaa vastikkeitaan.

Ilmastonmuutos, etätyöt ja paisuvat julkiset menot vaativat investointeja rakentamiseen

  • Hybridityöhön sopivalle toimistolle olisikin kysyntää, koska organisaatiot hakevat nyt muuttuneeseen työkulttuuriinsa sopivampia toimitiloja.
  • Uusiutuvaan energiantuotantoon siirtyminen ja teollisuuden käyttämän energian säästäminen ja muuttaminen fossiilivapaaksi edellyttävät uuden rakentamista ja vanhan korjaamista.
  • Uusien hyvinvointialueiden on tehtävä merkittäviä investointeja toimintaedellytysten ja tilatehokkuuden parantamiseen ja uudenlaisten hyvinvointikeskusten luomiseen. Taakse jää runsaasti tyhjiä huonokuntoisia tyhjentyviä kiinteistöjä pahentaen kiinteistöalan ahdinkoa.
  • Kouluverkot on mitoitettava uudelleen ja mietittävä miten rakennusten ja tilojen käyttö- ja täyttöasteita voi kohottaa. Vanha koulurakennuskanta ei siihen ilman investointeja taivu.

Haahtela on julkaissut tarjoushintaindeksiään kaksi kertaa vuodessa jo 80-luvun loppupuolelta alkaen. Se kuvaa rakentamisen hintatason kehittymistä ympäri Suomen. Indikaattori osoittaa hintojen kääntymisen laskuun etenkin korkean rakentamisen alueilla rajun hinnannousun jälkeen.

#asuminen #ilmastomuutos #muuttoliike #rakennusala #rakentaminen #rakentaminen ja kiinteistöt
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0