Rakentaminen
1 min luettu

Rovaniemellä kattotöissä sattunut työtapaturma johti sakkoihin

21/12/2021, 14:26
Rovaniemellä kattotöissä sattunut työtapaturma johti sakkoihin
Kuvituskuva. Kuva: Dakota Roos, Unsplash
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Lapin käräjäoikeus otti esiin tuomionsa perusteluissa sekä kattopeltien nostamiseen käytetyn välineistön että puutteellisen perehdytyksen työtehtäviin.

Tapaturma sattui, kun kattoasentaja oli työparinsa kanssa nostanut kattopeltejä kaksikerroksisen rivitalon vesikatolle käyttäen nostoapuvälineinä köyttä ja köyteen kiinnitettyä nostokoukkua sekä hitsaajan lukkopihtejä. Oikeus korosti, että hitsauspihdit eivät ole nostoapuväline. Nostolaitteissa ja nostoapuvälineissä tulee olla turvallisen käytön kannalta tarpeelliset merkinnät. Nostoapuvälinettä, josta puuttuu suurinta sallittua kuormaa osoittava merkintä, ei saa käyttää, ja nostossa käytetyissä lukkopihdeissä ei ollut merkintää.

Työntekijä, joka sai peltinipun päälleen, oli tapaturman sattuessa ollut niin sanotulla nostotyön vaara-alueella. Työmaalla ei oikeuden mukaan ollut perehdytyksessä ohjeistettu alamiehen tehtäviä muun muassa vaara-alueen osalta. Todistelussa ilmeni, että työmaalla oli aikaisemmin vastaavassa nostossa pudonnut yksi pelti, eikä kysymys siinäkään mielessä ollut yllättävästä tai ennalta arvaamattomasta tapahtumasta.

Syytettynä oikeudenkäynnissä olivat sekä yrityksen toimitusjohtaja että toinen yrityksen edustaja. Vain toimitusjohtaja tuomittiin, sillä toisen syytetyn ei näytetty olleen rikosoikeudellisessa vastuussa työturvallisuussäännösten noudattamisesta.

Toimitusjohtaja oli vastannut kattotyömaalla työnjohdosta. Hänelle Lapin käräjäoikeus määräsi 55 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Lisäksi yritys tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia tapaturmassa vahingoittuneelle työntekijälle.

Tuomio annettiin 16. joulukuuta eikä se ole lainvoimainen.

#käräjäoikeus #lapin käräjäoikeus #rovaniemi #työtapaturma
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0