Asunnot
1 min luettu

RT: Rakennusalan osaajapula uhkaa pysäyttää kasvun

7/09/2021, 12:58
RT: Rakennusalan osaajapula uhkaa pysäyttää kasvun
Iso osa rakennusalan yrityksistä kokee osaavan työvoiman rekrytoimisen vaikeaksi. Kuva: Josh Olalde
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Rakennusteollisuus RT ilmaisee hallituksen budjettiriihen alla huolensa rakennusalaa painavasta osaajapulasta tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa. RT:n mukaan pahin pula rakennusalalla on kokeneesta työnjohdosta, projektipäälliköistä ja suunnittelijoista.

– Osaajapulan helpottamiseksi tulisi lisätä rakennusalan koulutusmääriä varsinkin ammattikorkeakouluissa. Samalla on varmistettava niille riittävä rahoitus, RT:n yhteiskuntasuhdepäällikkö, koulutus- ja työvoimapolitiikan asiantuntija Lauri Pakkanen sanoo.

Rakennusteollisuus RT:n syyskuussa julkaistavan osaamistarveselvityksen mukaan rakennusteollisuuden yrityksistä 76 prosenttia näkee työvoimatarpeen kasvavan entisestään tulevaisuudessa. Samalla 68 prosenttia yrityksistä kokee osaavan työvoiman rekrytoimisen vaikeaksi jo nykyisin. Pulaa sekä toisen asteen ammatillisen koulutuksen suorittaneesta työvoimasta että korkea-asteen asiantuntijoista esiintyy rakentamisen kaikilla eri sektoreilla ja etenkin kasvuhakuisissa yrityksissä.

Etujärjestö toivoo koulutukseen myös lisää joustavuutta, jotta alueellisiin työvoimatarpeisiin voitaisiin vastata rakennusalalla nopeammin.

– Eurooppa investoi tällä hetkellä rakentamiseen ja raiteisiin. Suomelle on turvattava mahdollisuudet pärjätä kansainvälisessä kilpailussa, jonka voi voittaa vain oikeanlaisilla satsauksilla osaamiseen, Pakkanen sanoo.

RT: mukaan osaajapula on osin seurausta suurten ikäluokkien eläköitymisestä ja yhä pienemmistä nuoremmista ikäluokista, mutta järjestön mukaan edelleen myös 1990-luvun lama, jolloin rakennusalalta poistui paljon ammattilaisia, kummittelee taustalla.

#osaajapula #rakennusteollisuus rt #rekrytointi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0