Asunnot
2 minuutteja luettu

RTS-ympäristöluokitus ensimmäistä kertaa omistusasuntokohteelle

11/01/2022, 08:20
RTS-ympäristöluokitus ensimmäistä kertaa omistusasuntokohteelle
Ranta-Tampellan Kaplan. Kuva: Skanska
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Tampereelle vastikään valmistunut asunto-osakeyhtiö Kaplan on saanut ensimmäisenä omaperusteisena asuinkerrostalona kotimaisen RTS-ympäristöluokituksen.

– Olemme todella ylpeitä siitä, että Kaplan on Suomen ensimmäinen omaperusteinen asuinkohde, joka on saanut tavoittelemamme RTS-ympäristöluokituksen. Tämä on iso osa ympäristötyötämme ja päänavaus, jolla on merkitystä etenkin asiakkaillemme. Vastuullamme on auttaa kodinostajia katsomaan tulevaan ja tekemään kestävämmän asumisen valintoja. Ne päätökset, joita me rakennusliikkeenä nyt teemme, kantavat hedelmää pitkälle tulevaisuuteen, sanoo Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma.

Kaplanin julkisivu, terassirakenteet ja piha on toteutettu kulutusta kestävistä materiaaleista, kuten tiilestä, maatiilestä ja puukomposiitista. Rakentamisen aikaiseen suojaukseen ja kosteudenhallintaan on kiinnitetty RTS-kriteerien mukaisesti erityistä huomiota.

A-energialuokitellun, 9-kerroksisen talon katolle asennettujen aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä hyödynnetään talon yhteistiloissa kuten hississä ja valaistuksessa sekä asuntojen kylpyhuoneiden mukavuuslattialämmityksissä. Lisäksi Kaplanissa on käytössä lämmityskauden ulkopuolella toimiva lattiaviilennysjärjestelmä, jonka kylmäenergia tuotetaan ekologisesti Näsijärvestä kaukokylmällä. Kaikki talon valaisimet ovat energiatehokkaita led-valaisimia.

Rakennustiedon kehittämää RTS-ympäristöluokitusta on voinut hakea laajemmin rakennushankkeille vuodesta 2018 alkaen, jota ennen luokitus oli vielä pilottivaiheessa. RTS on yksi rakentamisen neljästä eri ympäristöluokituksesta, joita Suomessa tällä hetkellä käytetään. RTS:n lisäksi yleisiä hankkeiden luokitustyökaluja ovat myös Yhdysvalloissa kehitetty LEED, Britanniassa kehitetty BREEAM sekä pohjoimainen Joutsenmerkki.

RTS-luokitus pitää sisällään rakennuksen kestävyyteen, kosteudenhallintaan, käytettävyyteen, ylläpitoon ja asumisen viihtyvyyteen liittyviä kriteerejä. Tavoitteena on ympäristövastuullisesti suunniteltu ja rakennettu, energiatehokas ja luokiteltu rakennus.

– RTS-ympäristöluokitus on tervetullut, rakennusalan itse kehittämä lisävarmistus siitä, että asunnot ovat käyttäjilleen turvallisia ja terveellisiä. Tavoite on nostaa suomalaisen rakentamisen suunnittelu- ja rakennusprosessit yli lainsäädännön vaatiman minimin kohti säännönmukaista, luotettavaa ja asunnon ostajalle vertailukelpoista todennusta, kertoo tuotepäällikkö Petri Jaarto Rakennustiedolta.

#breeam #joutsenmerkki #kaplan #leed #rakennustietosäätiö #rts #rts-ympäristöluokitus #skanska #tampere #ympäristöluokitus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0