Energia
2 minuutteja luettu

Ruotsalaisyhteistyön tavoitteena ekologisen lentopolttoaineen tuotanto

5/11/2021, 08:55
Ruotsalaisyhteistyön tavoitteena ekologisen lentopolttoaineen tuotanto
Yhteistyössä mukana olevat yritykset suunnittelevat ympäristöystävällisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta lähelle Forsmarkia Ruotsin itärannikolle. Kuva: Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Ruotsissa aloitetun yhteistyön tavoitteena on, että uudessa tuotantolaitoksessa tuotettaisiin vuosittain enimmillään 50 000 tonnia synteettistä SAF-polttoainetta, mikäli investointipäätös myöhemmin tehdään. Synteettinen SAF-polttoaine, jota kutsutaan myös sähköpolttoaineeksi, tuotetaan fossiilivapaasta sähköstä ja kierrätetystä hiilidioksidista LanzaJet “Alcohol to Jet” -menetelmällä, jonka ovat kehittäneet LanzaTech ja Yhdysvaltain energiaviraston Pacific Northwest National Laboratory (PNNL). Kun tuotanto pyörii täydellä teholla, laitos voisi tiedotteen mukaan tuottaa SAS:lle jopa 25 prosenttia sen maailmanlaajuisesta ympäristöystävällisen lentopolttoaineen tarpeesta 2030-luvulla.

Yhteisessä tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia projektin kannalta, ja kaikki kumppaniyritykset ovat nyt suostuneet tekemään perusteellisia analyysejä. Pyrkimyksenä on uuden tuotantolaitoksen käyttöönotto vuoden 2026–27 tienoilla lähellä Forsmarkia Ruotsin itärannikolla.

– Tämä aloite on osoitus monialaisten kumppanuuksien mahdollisuudesta edistää vähähiilisyyteen siirtymistä alalla, jolla se on vaikeaa. Innovoida nopeammin fossiilivapaaseen elämään siirtymiseksi yhden sukupolven kuluessa, sanoo Vattenfallin toimitusjohtaja Anna Borg.

– Ilmailualalla on edessään uskomattomia haasteita sen pyrkiessä saamaan SAF-polttoainemäärät kestävän ilmailun vaatimalle tasolle. Tämä projekti on alku näiden määrien tuotannolle, ja käyttämällä uudelleen hiilidioksidia ja fossiilivapaata sähköä meillä on mahdollisuus päästä ennennäkemättömään mittakaavaan. Meidän on mietittävä uudelleen hiiltä ja valjastettava se yhdessä fossiilivapaan sähkön kanssa uuden ilmastolle turvallisen tulevaisuuden luomiseen kaikille, sanoo LanzaTechin toimitusjohtaja Jennifer Holmgren.

Projektin tavoitteena on käynnistää sähköpolttoaineen tuotanto Ruotsissa. Yhtiöt ovat allekirjoittaneet yhteisymmärryspöytäkirjan ja sopineet, että Vattenfall tutkii fossiilivapaata sähkönsaantia, vedyn tuotantoa ja hiilidioksidin talteenottoa. Shell tutkii polttoaineen tuotantoa ja logistiikkaa ja toimii sähköpolttoaineen ostajana. LanzaTech tarjoaa kaasun käymisen asiantuntemustaan etanolin valmistukseen tulokaasuvirroista, ja osapuolet lisensoivat LanzaJet ”Alcohol to Jet” -teknologian etanolin muuntamiseksi sähköpolttoaineeksi. SAS osallistuu hankkeeseen sähköpolttoaineen potentiaalisena ostajana.

#forsmark #lanzatech #lentopolttoaine #ruotsi #saf #sähköpolttoaine #sas #shell #vattenfall #ympäristöystävällinen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0