Rakentaminen
2 minuutteja luettu

Ruotsin rakennusala ilmoittaa kahdeksan rakennusfirmaa poliisille

17/09/2021, 12:57
Ruotsin rakennusala ilmoittaa kahdeksan rakennusfirmaa poliisille
Kuvituskuva
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

– Laaja läpikäyntimme osoittaa, että useissa nyt paljastuvissa tapauksissa on kysymys merkittävästä rikollisuudesta. Teemme ilmoituksen poliisille kahdestatoista tällaisesta yrityksestä, kirjoittavat rakennusmarkkinakomission puheenjohtaja ja kristillisdemokraattien entinen asuntoministeri Stefan Attefall ja rakennusmarkkinakomission jäsen sekä rikoksia ennalta ehkäisevän neuvoston entinen pääjohtaja Ann-Marie Begler Dagens Nyheterin debattiartikkelissa.

Selvityksen tehnyt rakennusmarkkinakomissio on rakennusalan toimijoiden yhteinen aloite, jossa rakennusyritykset, ammattijärjestöt ja rakennuttajat ovat yhdistäneet voimansa tuodakseen esiin, miltä rakennusalan todellisuus näyttää. Komission tarkoitus on kartoittaa ja analysoida alalla harjoitettavaa rikollista toimintaa ja ehdottaa toimenpiteitä.

– Rakennustyöntekijöiden liitto on jo pitkään nostanut esiin akuuttia tilannetta, eikä hämmästy tästä tuloksesta. Moni saa varmasti kahvin väärään kurkkuun tänä aamuna järkyttyessään siitä, miten pahalta tilanne oikein näyttää! Ja siitä, miten pitkään tämä on saanut jatkua ilman, että kukaan on puuttunut asiaan. Riittämätön kontrollointi ja jatkuva halvimpien mahdollisten ratkaisujen perässä juokseminen ovat johtaneet järjestelmälliseen vilppiin ja täysin hallitsemattomaan rikollisuuteen, Ruotsin rakennustyötekijöiden liiton puheenjohtaja Johan Lindholm sanoo tiedotteessa.

– Kyse on akuutista kriisistä. Odotan, että niin poliitikot, urakoiden teettäjät kuin rakennusala yhdessä käsittelevät nyt asiaa siitä näkökulmasta. Jos tämä ei toimi yhteisenä herätyskellona kaikille toimijoille, voimme yhtä hyvin panna pillit pussiin. Nyt rakennusmarkkinakomission työn jälkeen tulisi nimetä kriisikomissio, Lindholm jatkaa.

Rakennusmarkkinakomission selvitys:
  • Tuhannesta ulkomaalaisesta yrityksestu00e4 800 rikkoo jollain tavalla Ruotsin lakia ja/tai allekirjoittamiaan tyu00f6ehtosopimuksia.
  • Arviolta 5-30 prosenttia rakennusalan tyu00f6ntekiju00f6istu00e4 Tukholmassa tekee tu00f6itu00e4 ilman tyu00f6lupaa/laittomasti.
  • Rakennusmarkkinakomissio ilmoittaa 12 yritystu00e4 poliisille eri tyyppisistu00e4 tyu00f6elu00e4mu00e4u00e4n liittyvistu00e4 rikoksista.
  • Lisu00e4ksi 35 yritystu00e4 ilmoitetaan tyu00f6ympu00e4ristu00f6viranomaiselle. Rakennustyu00f6ntekiju00f6iden liitto informoi myu00f6s 20 yrityksestu00e4, jotka ovat mukana tyu00f6ehtosopimuksessa, mutta eivu00e4t noudata niitu00e4, vaan maksavat liian matalia palkkoja.

Lue alkuperäinen ruotsinkielinen artikkeli täältä.

#poliisi-ilmoitus #rikollisuus #ruotsi #työehtosopimus #vilppi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0