Energia
2 minuutteja luettu

Sähkön käyttö kasvoi viime vuonna, päästöt eivät

12/01/2022, 14:59
Sähkön käyttö kasvoi viime vuonna, päästöt eivät
Kylmät talvisäät olivat osasyy vuoden 2021 kasvaneeseen sähkönkulutukseen. Kuva: Tapio Haaja, Unsplash
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Sähkön kulutus palasi vuonna 2021 koronaa edeltäneelle tasolle kulutuksen oltu poikkeuksellisen matalalla tasolla vuonna 2020. Kulutusta lisäsi yhtäältä sekä viime talven kunnon talvisäät kuin myös poikkeuksellisen kylmä joulukuu ja toisaalta piristyneen teollisuuden edeltävää vuotta suurempi sähkön tarve.

Uusiutuvan energian tuotannon kasvun ansiosta päästöt eivät kuitenkin nousseet, vaikka kivihiilen käyttökin nousi.

– Kaasun korkea hinta ja sähkön kysynnän kasvu johtivat siihen, että kivihiiltä käytettiin hieman aiempia vuosia enemmän. Ilmiö jää kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä hiilen käyttö vähenee entisestään jo tämän vuoden aikana, ja loppuu käytännössä kokonaan lähivuosina, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaa tiedotteessa.

Tuulivoiman kapasiteetti kasvoi neljänneksen, mutta heikkojen tuulien takia toteutunut tuotanto pysyi lähes ennallaan. Vesivoimavuosi oli normaalia parempi. Turpeen käyttö sähkön tuotannossa väheni kahteen prosenttiin. Turvetta korvattiin käyttämällä bioenergiaan, jonka, osuus nousi sähköntuotannossa kolme prosenttiyksikköä.

Sähkön tuonti palasi vuoden 2021 aikana aiemmalle tasolle ja vastasi kahtakymmentä prosenttia kulutuksesta. Suhteellisesti eniten nousi tuonti Venäjältä, joka palasi poikkeusvuotta 2020 edeltäneelle tasolle. Vuonna 2020 Viro osti Suomesta enemmän sähköä kuin koskaan aikaisemmin, koska pohjoismainen sähkö oli ennätyksellisen halpaa. Vienti Viroon nousi uuteen ennätykseen myös viime vuonna sähkön hinnannoususta huolimatta, koska päästökauppa on tuntuvasti nostanut Viron oman tuotannon kustannuksia. Volyymi oli vähän pienempi kuin tuonti Venäjältä.

– Suomen nettotuonti on ollut suuri 2010-luvulla, mutta sen odotetaan pienenevän jo tänä vuonna, kun Olkiluoto 3 aloittaa tuotantonsa. Muutaman vuoden päästä viemme ja tuomme suunnilleen yhtä paljon sähköä, sillä myös tuulivoimaan investoidaan kovaa vauhtia. Samalla kuluneen vuosikymmenen aikana kasvanut hintaero Tukholman alueen kanssa tasoittuu, eli suomalaiset tukkusähkön ostajat eivät joudu maksamaan sähköstään keskimäärin enempää kuin ruotsalaiset, Leskelä sanoo.

#energiateollisuus ry #sähkö #sähkön kulutus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0