Asunto-osakeyhtiöt
2 minuutteja luettu

SKVL:n asuntomarkkinaennuste: Asuntomarkkinoilla kauan kärsitty tarjontapula korjaantuu nopeasti

29/06/2022, 04:00
SKVL:n asuntomarkkinaennuste: Asuntomarkkinoilla kauan kärsitty tarjontapula korjaantuu nopeasti
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

”Markkinoilla on paljon hyviä mahdollisuuksia, joita ei huomata hyödyntää”, Mannerberg jatkaa. ”Esimerkiksi ensiasunnon ostajille on paljon pienten asuntojen tarjontaa, mitä ei ole juuri ollut viime vuosina”, hän toteaa. ”Juuri julkistettu kuluttajien 12 kk asunnonostoaikomus indikaattori Tilastokeskukselta lupaa edelleen vahvaa ostoaikomusta”, Mannerberg huomauttaa.

Myyjät ovat motivoituneet vaihtamaan asuntoa koronan väistyttyä. Markkinan kierto paranee, kun ostettavaa löytyy.

Kysynnän kovin hype on rauhoittunut ja tarjonta lisääntynyt – uudemmat talot edelleen kuumia kohteita

Suomen asuntomarkkinat elävät normalisoitumisen aikaa. Pitkään jatkunut tarjontapula on helpottamassa ja markkinoille on kevään aikana tullut lisää tarjontaa. ”Pääosin korona-ajan aiheuttama muutos asunnonhakijoiden kiinnostuksen kohteissa vaikuttaa olevan pysyvä ilmiö”, kommentoi SKVL:n Mannerberg. Tästä syystä esimerkiksi suuremmat asunnot, joissa on etätyömahdollisuus, ovat edelleen voimakkaan kiinnostuksen kohteena. Pienten asuntojen huono kysyntä sekä myynti- että vuokramarkkinoilla on lähinnä suurten kaupunkien ongelma ja se on korjautumassa, kun opiskelijat palaavat opiskelupaikkakunnille.

Uudiskohdekauppa kärsinyt eniten

Uudisrakentamisen puolella kauppojen lukumäärissä on nähty melko voimakastakin muutosta alaspäin tämän vuoden aikana. Tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että uudistuotannossa on tarjolla paljon pieniä asuntoja, joiden kysyntä on edelleen melko alhainen. Lisäksi rakennusprojektien aloituksia on siirretty raaka-aineiden kustannusten hintanousun vuoksi, mikä on aiheuttanut painetta nostaa uusien asuntojen hintoja. Vaikutus näkyy myös pientalojen rakentamisessa ja tonttien kysynnän rauhoittumisena. Pientaloissa yleisimmän raaka-aineen puun hinta on kuitenkin jo laskenut huipustaan. Hiukan laskevat rakentamisen volyymit vapauttavat myös sopivasti tekijöitä paljon kaivattuihin vanhempien taloyhtiöiden peruskorjausprojekteihin.

Vuokramarkkinoilla odottava tilanne jatkuu – laskua ei näkyvissä

”Markkinoiden muuttuessa näkyy myös ääri-ilmiöitä, jotka ovat muutoksen tuomia reaktioita kuten esimerkiksi piensijoittajien halu luopua yksiöistään”, kommentoi SKVL:n Mannerberg. Vuokramarkkinat ovat kuitenkin nopeasti toipumassa ylitarjontatilanteesta ja tällä hetkellä on paljon tilaisuuksia tarjolla sijoitusasuntojen ostajille. Tilanne voi nopeastikin kääntyä taas tarjonnan vähenemiseen ja sitä myötä vuokrien nousuun. ”Tällä hetkellä on tärkeää, että vuokrattava asunto on hyvässä kunnossa ja sitä markkinoidaan tehokkaasti oikealla vuokratasolla”, jatkaa Mannerberg.

Mökkikauppa tasaantuu – myöhäinen kevät vaikutti paljon

Mökkikaupan kuumin vaihe korona-aikana on nyt ohitettu ja palattu normaaleihin kauppamääriin. Myöhäinen kevät on myös vaikuttanut kaupan määriin, joten kesällä odotetaan tasaisen kysynnän jatkumista. Hyvin varustellut ympärivuotiseen käyttöön soveltuvat mökit ovat edelleen kysytyimpiä. Kysynnän tasainen tilanne painottuu erityisesti suosituimmille mökkeilyalueille Etelä-Suomessa, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa, Kanta-Hämeen suunnalla sekä Satakunnassa. Kohonneet rakennuskustannukset hidastavat jonkin verran mökkitonttien kysyntää.

#skvl
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0