Öljy & Jalostamot
1 min luettu

St1 ja ruotsalainen SCA perustavat yhteisen biopolttoaineyrityksen

20/09/2021, 13:29
St1 ja ruotsalainen SCA perustavat yhteisen biopolttoaineyrityksen
St1 kuvituskuva. Kuva: Santeri Viinamäki. Kuvaa rajattu. (CC BY-SA 4.0)
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

SCA:n ja St1:n yhteisyritys tulee omistamaan 50 prosenttia St1 Gothenburg Biorefinerysta, joka puolestaan investoi parhaillaan biojalostamoon. Uuden biojalostamon kokonaisinvestointi on noin 2,5 miljardia Ruotsin kruunua eli noin 245 miljoonaa euroa, ja se otetaan käyttöön vuoden 2023 toisella vuosineljänneksellä.

Uutta biojalostamoa rakennetaan St1:n jalostamoalueelle Göteborgiin, ja sen tuotantokapasiteetti tulee olemaan 200 000 tonnia nestemäisiä biopolttoaineita. Se on suunniteltu optimoimaan uusiutuvan HVO dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantoa sekä käyttämään mäntyöljypohjaista ​​raaka-ainetta. Yhteisyritys tulee saamaan SCA:lta mäntyöljyä, jota syntyy sulfaattisellun tuotannon sivutuotteena SCA:n Östrandin, Obbolan ja Munksundin tehtailla. Biojalostamo voi lisäksi hyödyntää laajalti muitakin uusiutuvia raaka-aineita.

Osana sopimusta St1 tulee omistamaan myös 50 prosenttia SCA Östrand Biorefinerystä. Östrandin biojalostamohanke on hiljattain saanut ympäristöluvat tuottaa 300 000 tonnia nestemäisiä biopolttoaineita, jotka pohjautuvat sulfaattisellun tuotannon sivutuotteena syntyvään mustalipeään sekä kiinteään biomassaan, kuten sahanpuruun tai puunkuoreen.

– Kumppanuus SCA:n kanssa on avainasemassa toteuttaessamme uusiutuvien polttonesteiden investointiohjelmaamme ja se varmistaa uusiutuvan raaka-aineen saatavuuden täyttäessämme kunnianhimoisia vuoden 2030 pohjoismaisia ilmastotavoitteita, St1 Nordic Oy:n toimitusjohtaja Henrikki Talvitie sanoo.

– Aiemmin julkistamamme pitkän aikavälin strategiamme mukaisesti, St1:n kanssa perustetun yhteisyrityksen myötä siirrymme kemian- ja polttonesteteollisuuden mäntyöljytoimittajan roolista jatkojalostamaan aktiivisesti uusiutuvia raaka-aineitamme. Jatkamme metsistämme ja teollisuudestamme saamiemme uusiutuvien sivutuotteiden liiketoimintamahdollisuuksien kehittämistä, jotta voimme edelleen kehittää arvoketjuamme ja edistää EU:n kunnianhimoista ilmastostrategiaa, SCA:n toimitusjohtaja Ulf Larsson sanoo.

#biopolttoaine #göteborg #mäntyöljy #ruotsi #sca #st1
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0