Energia
1 min luettu

Stora Enso investoi pellettituotantoon Varkaudessa

2/11/2021, 08:47
Stora Enso investoi pellettituotantoon Varkaudessa
Stora Ensolla on pellettilaitoksia myös Latviassa, Ruotsissa, Tšekeissä, Venäjällä ja Virossa. Kuva: Stora Enso
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Stora Enson Varkauden sahalla investoidaan pellettilaitokseen, jossa sahan sivuvirroista, kuten kutterinlastuista, kuivasta hakkeesta ja sahanpuruista, valmistetaan puupellettejä. Pellettien käyttö lämmityksessä on kasvussa uusiutuvana energiamuotona ja niillä voidaan korvata fossiilisia lämmitysmuotoja, kuten kivihiiltä ja turvetta.

– Pellettilaitosinvestointi vahvistaa entisestään Varkauden yksikköämme ja laajentaa tuotevalikoimaamme asiakkaillemme. Sahaamisen sivuvirroista valmistettava pelletti lisää puun jalostusarvoa ja hyödyntää käyttämämme puun entistä tarkemmin, kertoo Stora Enson Varkauden sahan ja LVL-tehtaan johtaja Jaakko Huovinen.

Stora Enson yhdeksännen pellettilaitoksen rakentaminen aloitetaan vuoden 2022 alkupuolella ja sen on määrä valmistua vuoden 2022 viimeisellä vuosineljänneksellä. Pellettilaitoksen kapasiteetti on 30 000 tonnia ja se työllistää 5 henkilöä. Tehdas tulee tuottamaan korkealaatuista vaaleaa pellettiä, joka soveltuu niin pientalojen kuin teollisuuden käyttöön. Pelletit myydään Suomeen ja toimitetaan asiakkaalle irtotoimituksina.

Varkauden sahan päätuotteita ovat perinteiset sahatuotteet ja höylätuotteet, joissa pääasiallisina loppukäyttökohteina ovat rakentaminen ja rakennusteollisuus sekä puusepänteollisuuden tarvikkeet. Sivutuotteena saadaan haketta, sahanpurua ja kuorta. Vuosituotantokapasiteetti on 260 000 kuutiota kuusisahatavaraa. Stora Enso työllistää Varkauden sahalla ja LVL-tehtaalla noin 160 ihmistä. Sahan ja LVL-tehtaan tarvitsema puu hankitaan lähialueelta pääasiassa yksityismetsänomistajilta.

Stora Ensolla on pellettilaitoksia Latviassa, Ruotsissa, Tšekeissä, Venäjällä ja Virossa.

#pelletti #saha #stora enso #varkaus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0