Energia
1 min luettu

Stora Enso ja Northvolt ryhtyvät kehittämään yhdessä puupohjaisia akkuja

23/07/2022, 09:15
Stora Enso ja Northvolt ryhtyvät kehittämään yhdessä puupohjaisia akkuja
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Yhtiöt ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vastuullisten akkujen kehittämiseksi uusiutuvista pohjoismaisista raaka-aineista.

”Akkujen kehittäminen yhdessä Northvoltin kanssa on askel kohti tavoitettamme tarjota nopeasti kasvaville akkumarkkinoille puusta valmistettuja uusiutuvia anodimateriaaleja. Ligniinipohjaisen kovahiilemme Lignode® by Stora Enso varmistaa eurooppalaisen anodiraaka-aineen vastuullisten akkujen valmistamiseen niin erilaisiin liikkumisen ja kuin kiinteän energian varastoinnin sovelluksiin”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Johanna Hagelberg.

Osaamista ja asiantuntemusta

Akkuyhteistyössä hyödynnetään kummankin yhtiön tuotteita, osaamista ja asiantuntemusta. Stora Enso toimittaa vastuullisesti hoidettuihin metsiin perustuvan, puusta saatavan ligniinipohjaisen Lignode-anodimateriaalin ja Northvolt vastaa akkukennojen suunnittelusta, tuotantokonseptista ja tuotannon laajentamisesta.

”Kumppanuus tuo käyttöön uudenlaisen vastuullisen raaka-aineen ja laajentaa Euroopan arvoketjua, ja samalla kehitetään huokeampaa akkuteknologiaa. Se on kiinnostava esimerkki siitä, miten pyrkimyksemme kehittää kestävää akkuteollisuutta on positiivinen asia sekä yhteiskunnan että kustannusten kannalta”, sanoo Northvoltin Chief Environmental Officer Emma Nehrenheim.

Ligniini on kasviperäinen polymeeri, jota on lähes kaikkien kuivan maan kasvien soluseinämissä. Puu koostuu 20–30-prosenttisesti ligniinistä, joka on luonnollinen ja voimakas sideaine. Ligniini on suurimpia uusiutuvan hiilen lähteitä maailmassa.

Stora Enson biopohjaisten hiilimateriaalien koelaitos sijaitsee yhtiön Sunilan tehtaalla, joka on tuottanut ligniiniä teollisesti vuodesta 2015 lähtien. Vuotuinen ligniinintuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia, mikä tekee Stora Ensosta maailman suurimman kraftligniinin tuottajan. Stora Enso on aloittanut kannattavuusselvityksen teollisen mittakaavan Lignode-tuotannosta Sunilassa.

#northvolt #stora enso
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0