Teollisuus Metsäteollisuus
2 minuutteja luettu

Stora Enso kannustaa suomalaisia metsänomistajia harvennushakkuisiin

16/03/2022, 07:35
Stora Enso kannustaa suomalaisia metsänomistajia harvennushakkuisiin
Metsää harventaessa puut saavat valoa ja tilaa kasvaa. Valokuvaaja: Stora Enso / Mikko Nikkinen
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Metsän harvennushakkuiden tavoitteena on nopeuttaa kasvatettavan puuston järeytymistä, parantaa sen laatua ja tuottaa metsänomistajalle hakkuutuloja. Metsää harventaessa puut saavat valoa ja tilaa, jolloin niiden kasvu ja sitä myötä hiilensidontakyky lisääntyy. Suomessa on yli 600 000 metsänomistajaa, joista suuri osa hankkii tuloja puunmyynnillä.

– Metsäkeskuksen tilastojen mukaan eri maakunnista löytyy runsaasti kasvatusmetsiä, joissa harvennus odottaa tekijäänsä. Nyt on oikea aika hoitaa harvennusrästit kuntoon ja tehdä puukauppaa. Puukauppojen avulla saadaan pidettyä suomalaiset tehtaat käynnissä turvaamalla niiden puuhuoltoa, metsäjohtaja Janne Partanen Stora Ensosta sanoo tiedotteessa.

Suuri määrä puuttuu

Harvennuksilta kertyy erityisesti kuitupuuta, josta Stora Enso tekee uusiutuvia ja kierrätettäviä tuotteita Oulussa, Varkaudessa, Imatralla, Joensuun Uimaharjussa, Heinolassa, Kotkassa sekä Anjalankosken tehtailla Kouvolassa. Paksurunkoisempaa tukkipuuta taas hyödynnetään Stora Enson sahoilla Honkalahdessa, Uimaharjussa ja Veitsiluodossa sekä Varkauden sahalla ja LVL-tehtaalla puurakentamisen tuotteisiin. Lisäksi Stora Ensolla on aaltopahvipakkauksia valmistavat tehtaat Lahdessa ja Kristiinankaupungissa, joiden raaka-aineena on muiden tehtaiden valmistama kartonki. Suomalaisilla, uusiutuvilla puupohjaisilla tuotteilla on kysyntää eri puolella maailmaa.

Stora Enso on hankkinut Venäjältä vuosittain noin kaksi miljoonaa kuutiometriä kuitupuuta, jota nyt korvataan lähtökohtaisesti Suomesta. Sekä havukuidulle että koivukuidulle on nyt tarvetta. Niitä käytetään muun muassa aaltopahvikartongin valmistukseen sekä kuluttajapakkauksien, kuten elintarvike- ja juomapakkauksien materiaaliksi.

Tarpeeksi kotimaista puuta

– Kahden miljoonan kuution lisätarve Stora Enson Suomen tehtaille on mahdollista korvata suomalaisella puulla, mutta metsänomistajilta tarvitaan aktiivisuutta hoitaa harvennusleimikot kuntoon. Kotimaista kuitupuuta metsissämme kyllä riittää, Janne Partanen kannustaa.

Puumäärän hankkiminen kotimaasta tarkoittaisi noin sadan miljoonan euron rahavirtaa aluetalouteen niin puukauppatuloina metsänomistajille kuin korjuu- ja kuljetustuloina Stora Enson paikallisille kumppaniyrityksille. Puunhankinnalla on puukauppatulojen ohella työllistävä vaikutus.

Stora Enson Suomen puunhankinnalla on 80 toimipistettä ympäri maan. Metsänomistajille on tarjolla asiantuntemusta ja apua metsäasioihin metsän koko elinkaaren ajan.

#stora enso
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0