Energia
2 minuutteja luettu

Sulkavan kunta nollaa sähkönkulutuksensa päästöt aurinkoenergialla

19/10/2021, 09:30
Sulkavan kunta nollaa sähkönkulutuksensa päästöt aurinkoenergialla
Sulkavalla yhteistyön merkeissä tapaamassa vasemmalta lukien kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eetu Nissinen, kunnanjohtaja Juho Järvenpää, kunnanhallituksen pj Kaisa Ralli, Lumme Energian tj Tapo Lehtoranta ja Solarigo Systemsin myyntijohtaja Olli-Pekka Purhonen. Kuva: Solarigo Systems
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Solarigo Systems Oy rakentaa Sulkavalle vuosina 2022–2023 Suomessa merkittävän kokoisen, teollisen mittakaavan aurinkosähköpuiston. Sulkavan kunta pyrkii kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Siirtyminen 100-prosenttisesti kotimaiseen aurinkosähköön edustaa merkittävää edelläkävijyyttä, sillä vastaavaa ei ole toteutettu Suomessa kunnallisella puolella.

– Sulkavan kunta on miettinyt omaa vastuullisuuttaan. Uusiutuvan energian käyttö on meille yksi strateginen valinta paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Huoli ilmastonmuutoksesta on yhteinen ja haluamme olla vahvasti mukana oikeiden tekojen muodossa, kertoo Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli.

Sulkavalle rakennettava aurinkopuisto tulee olemaan kooltaan valtava, ja se yltää Suomen suurimpien joukkoon. Yli 9000 aurinkopaneelia tullaan asentamaan noin 7 hehtaarin kokoiselle maa-alueelle kuntakeskuksen pohjoispuolelle. Teholtaan aurinkopuisto on noin 5 000 kilowattia, ja se tuottaa vuosittain täysin uusiutuvaa ja päästötöntä aurinkosähköä noin 4500 MWh.

– Haluamme osaltamme näyttää esimerkkiä, kuinka kunta voi tehdä konkreettisia ja vaikuttavia päätöksiä yhteisissä ilmastotalkoissa. Lähdemme nyt isolla askeleella eteenpäin, emme jää sivustaseuraajaksi asiassa, toteaa Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää.

Sulkavan aurinkopuiston tuottama sähkö riittää hyvin kattamaan Sulkavan kunnan oman sähköntarpeen. Loput sähköstä myydään kantaverkon kautta Lumme Energian muille aurinkosähköasiakkaille. Myös Sulkavan kunta ostaa sähkönkulutuksensa aurinkosähköpuistosta Lumme-Energialta. Lumme Energia vastaa aurinkosähkön tuotannon ja kunnan sähkönkulutuksen vaihteluiden tasapainottamisesta niin, että koko Sulkavan sähkönkulutus voidaan kattaa vuositasolla aurinkopuiston tuotannolla.

Kokonaisuudessaan aurinkopuiston tuottama sähkö vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 589 000 kg vuosittain suhteessa keskimääräisiin sähköntuotannon päästöihin Suomessa. Aurinkosähköpuisto tuottaa vuokra- ja kiinteistöverotuloja Sulkavan kunnalle koko 30–40 vuoden toiminta-ajan. Business Finland Oy on myöntänyt hankkeelle valtion energiatuen.

#aurinkopuisto #aurinkosähkö #etelä-savo #lumme energia #solarigo systems #sulkava
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0