Teollisuus Automaatio
2 minuutteja luettu

Suomalaiset yhtiöt pysäyttää toimintansa Venäjälle

2/03/2022, 15:42
Suomalaiset yhtiöt pysäyttää toimintansa Venäjälle
Stora Enso keskeyttää toimintansa Venäjällä. Valokuva Pixabay
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Stora Enso ilmoitti tänään keskeyttävänsä toistaiseksi kaiken tuotannon ja myynnin Venäjällä Ukrainassa meneillään olevan hyökkäyksen vuoksi. Stora Ensolla on Venäjällä kolme aaltopahvipakkaustehdasta ja kaksi sahaa, jotka työllistävät noin 1 100 henkilöä. Yhtiö keskeyttää myös kaiken viennin ja tuonnin Venäjälle ja Venäjältä. Yhtiö on käynnistänyt varasuunnitelman toimeenpanon, jolla varmistetaan riittävä raaka-aineiden saatavuus muista lähteistä.

”Ukrainan sotaa ei voi mitenkään hyväksyä, ja olemme täysin kaikkien pakotteiden takana. Keskitämme nyt kaiken huomiomme asiakkaidemme tukemiseen ja työntekijöidemme hyvinvointiin”, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky tiedotteessa.

Stora Enson liikevaihto Venäjällä on noin 3 % konsernin kokonaisliikevaihdosta. Vaikutus Stora Enson liikevaihtoon tai liiketulokseen ei ole merkittävä.

Ei voi hyväksyä

Ponsse Oyj on tänään päättänyt keskeyttää toistaiseksi kaikki vientitoiminnot Venäjälle ja Valko-Venäjälle sekä PONSSE-metsäkoneiden että niiden varaosien osalta. Myös Ponsse-konsernin venäläinen tytäryhtiö OOO Ponsse keskeyttää paikalliset varaosa- ja huoltopalvelutoimintonsa toistaiseksi. Venäjän ja Valko-Venäjän myynnin osuus yhtiön liikevaihdosta on noin 20 prosenttia vuoden 2021 tilinpäätöksestä laskettuna.

Vaikka pakotteet eivät toistaiseksi suoraan kohdistu kaivosteollisuuteen, voivat pankkisektoriin ja yksittäisiin henkilöihin kohdistetut pakotteet vaikuttaa Metso Outotecin ja sen asiakkaiden liiketoimintaan. Koska pakotetilanne on tällä hetkellä epäselvä ja muuttuu jatkuvasti, Metso Outotec on toistaiseksi keskeyttänyt toimituksensa Venäjälle.

Metso Outotecin venäläiset asiakkaat toimivat useissa kaivosteollisuuden ja metallinjalostuksen projekteissa eri puolilla Venäjää. Laitemyyntiprojektit ovat tyypillisesti pitkiä, ja toimitukset jakautuvat useille vuosille. Venäjän myynti oli noin 10 % yhtiön kokonaismyynnistä vuonna 2021. Yhtiöllä ei ole omaa tuotantoa tai materiaalista hankintaa Venäjältä.

Kemira on päättänyt toistaiseksi keskeyttää toimitukset Venäjälle ja Valko-Venäjälle 1.3.2022 alkaen alueen tämänhetkisestä tilanteesta johtuen.

Päätös toimitusten keskeyttämisestä vaikuttaa pääasiassa sellu- ja paperiteollisuuden asiakkaisiin Venäjällä. Vuonna 2021 Venäjä muodosti noin 3 % Kemiran liikevaihdosta.

Monet alat keskeyttää toimintansa

Myös monet muut alat keskeyttää toimintansa Venäjällä. Fazer keskeyttää tuotteidensa viennin Suomesta Venäjälle. Fazerin vienti Venäjälle on koostunut makeis- ja myllytuotteista, joiden yhteenlaskettu vuotuinen liikevaihto on ollut noin 12,5 miljoonaa euroa.
Hartwall on irtisanonut markkinointisopimuksensa Hartwall Arenaa hoitavan Helsinki Halli Oy:n kanssa. Osa areenasta on kansainvälisillä pakotelistoilla olevien venäläisten omistuksessa. Jatkossa areena ei kanna Hartwallin nimeä, ja Hartwallin logo on tänään poistettu areenan seinästä.

 

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0