Rakentaminen Koulu
2 minuutteja luettu

Suomalaisia ​​tuotteita, kun Berliini rakentaa kouluja

15/03/2022, 08:10
Suomalaisia ​​tuotteita, kun Berliini rakentaa kouluja
Berliini rakentaa kouluja Metsän tuotteila
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Vastuullinen ja innovatiivinen puurakentaminen sekä esivalmistettujen puumoduulien tuomat säästöt rakennusajassa olivat tärkeimmät valintakriteerit päätöksessä rakentaa Berliiniin 32 puukoulua vuoteen 2025 mennessä. Ensimmäiset 6 koulua ovat jo valmistuneet ja seuraavat koulut ovat rakenteilla. Moduulien valmistuksessa käytetään Metsä Woodin Kerto® LVL -tuotteita.

Nopeaa ja taloudellista rakentamista

Kiinnostus puumoduulirakentamista kohtaan on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Tärkeimmät syyt tähän ovat lisääntyneet vastuullisuusvaatimukset ja -tavoitteet sekä esivalmistettujen puurakenteisten moduulien kustannustehokkuus.

Berliinin kaupunki haluaa vakiinnuttaa asemansa yhtenä maailman merkittävistä puurakentamisen metropoleista ja kaupunkiin rakennetaan parhaillaan kolmikerroksisia puisia kouluja itävaltalaisen elementtirakentaja Kaufmann Bausysteme (KBS) toimesta. “Kuusi koulua on jo rakennettu, ja vuoteen 2025 mennessä on tarkoitus rakentaa yhteensä 32 koulua. Rakennusmenetelmän nopeus oli ratkaiseva tekijä. Tehdasvalmisteisten moduulien avulla rakennusaika voidaan puolittaa”, kertoo Sebastian Hagspiel Kaufmann Bausystemestä tiedotteessa.

Puupalkki on vaihtoehto teräkselle

Yksi koulu koostuu lähes 100 puumoduulista, joista kukin on 3 metriä leveä ja 8 metriä pitkä. Kaikki moduulit rakennettiin valmiiksi tehtaalla ja koottiin yhteen työmaalla. Luokkahuoneiden pilarittoman pohjaratkaisun aikaansaamiseksi moduulien liitoksissa oli käytettävä 8 metriä pitkiä palkkeja.

“Rakenteellisista syistä liimapuu ei soveltunut tähän hankkeeseen. Teräspalkit eivät myöskään olleet ratkaisu meille eikä arkkitehdeille”, sanoo Sebastian Hagspiel. Rakennesuunnittelijat päättivät lopulta käyttää korkealuokkaisesta ja helposti käsiteltävästä GLVL-viilupuusta valmistettuja palkkeja.

Kerto GLVL soveltuu pitkiä jännevälejä vaativiin palkkeihin

Metsä Woodin Kerto LVL -viilupuusta tehtävät GLVL-palkit valmisti saksalainen Holzwerke Bullinger. Bullingerin tuotantopäällikkö Ingo Faller kuvailee prosessia tehokkaaksi: “Olemme päivittäneet valmistusprosessimme niin, että voimme liimata yhteen myös LVL-palkkeja. LVL on tasalaatuista ja sen kantavuus on siksi erittäin suuri. Sen johdosta GLVL-palkit ovat erittäin kestäviä ja ne ovat lujuus-painosuhteeltaan vahvempia kuin teräs.”

 

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0