Rakentaminen
1 min luettu

Suomen ja Ruotsin välinen sähkönsiirtoyhteys Aurora Line sai hankeluvan

20/10/2021, 11:26
Suomen ja Ruotsin välinen sähkönsiirtoyhteys Aurora Line sai hankeluvan
Kuvituskuva. Kuva: Fingrid Oyj
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Suomen ja Pohjois-Ruotsin välinen uusi sähkönsiirtoyhteys, Aurora Line, etenee suunnitelmien mukaan. Työ- ja elinkeinoministeriö on 15. lokakuuta myöntänyt Aurora Linelle rajayhdysjohdon hankeluvan. Kantaverkon rakentaminen edellyttää aina viranomaisen myöntämää hankelupaa, ja maan rajat ylittävien siirtojohtojen luvat myöntää ministeriö. Ministeriö tarkasteli lupaa myöntäessään hankkeen tarpeellisuutta sähkön siirron sekä sähkömarkkinoiden kehityksen ja vastavuoroisuuden kannalta. Nyt saatu lupa mahdollistaa Aurora Linen rakentamisvaiheen valmistelun suunnitellussa aikataulussa.

Fingrid ja Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska kraftnät ovat nyt myös yhdessä jättäneet EU:lle Verkkojen Eurooppa -rahoitusohjelman tukihakemuksen. Aurora Linen rakennusvaiheen kustannusten arvioidaan olevan 254 miljoonaa euroa. EU-tukea on mahdollista saada puolet hankkeen kustannuksista eli 127 miljoonaa euroa. Tuen hakeminen on mahdollista, koska EU on jo aiemmin katsonut Aurora Linen olevan koko unionin energia- ja ilmastopoliittisten tavoitteiden kannalta tärkeä, niin kutsuttu yhteisen edun hanke.

– Energiamurroksen edetessä hankkeen merkitys vain kasvaa entisestään. Toivottavasti hankkeen tärkeys nähdään myös Brysselissä ja saamme myönteisen tukipäätöksen, Fingridin kantaverkkopalveluista ja verkon suunnittelusta vastaava johtaja Jussi Jyrinsalo sanoo.

Fingridin tietojen mukaan Verkkojen Eurooppa tukipäätös on tarkoitus tehdä vuoden 2022 alkupuolella. Hankkeelle on jo aiemmin myönnetty 4,3 miljoonaa euroa Verkkojen Eurooppa -ohjelman tukea sen suunnitteluvaiheeseen.

#aurora line #eu #fingrid #hankelupa #ruotsi #sähkönsiirto #svenska kraftnät
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0