– Ruotsissa hallitus ja viranomaiset ovat olleet passiivisia. Vastuuta on siirretty rakennuttajille, rakennusliikkeille ja ammattiliitoille, sanovat tutkijat Tord af Klintberg ja Folke Björk.
Suomessa Verohallinto kerää ja jakaa tietoa harmaasta taloudesta julkisille hankkijoille. Sen harmaan talouden selvitysyksikössä työskentelee 25 henkilöä. Yksikkö yhdistää tietoja kahdeksalta eri viranomaiselta.
Ruotsissa vastaavaa toimintaa ei ole. Vuonna 2025 käynnistyvä Bolagsverketin tietojärjestelmä ei tutkijoiden mukaan tuo merkittävää apua julkisiin hankintoihin.
Suomen vahvuutena on myös tutkimuksen ja viranomaistoiminnan tiivis yhteistyö. Oikeusministeriön alainen HEUNI-tutkimuslaitos on tutkinut työrikollisuutta jo vuodesta 2007.
– Suomalainen tutkimus on vaikuttanut suoraan lainsäädäntöön. Ruotsissa vastaavaa yhteyttä ei ole, tutkijat toteavat.
Suomessa työsuojelutarkastajat selvittävät työturvallisuuden lisäksi työntekijöiden palkkoja ja asumisoloja. Tämä auttaa tunnistamaan ihmiskaupan uhreja.
– Suomessa harmaan talouden arvoksi arvioidaan 10-16 miljardia kruunua vuodessa, Ruotsissa 91 miljardia. Ero kertoo toimenpiteiden tehokkuudesta, tutkijat vertaavat.
Tutkijat suosittelevat, että Ruotsin Verohallintoon perustettaisiin operatiivinen yksikkö torjumaan työrikollisuutta. Sen tulisi voida yhdistää eri viranomaisten tietoja kuten Suomessa.
Lindhagensgatan 51, 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
toimitus@iradar.fi
Copyright 2025 | Industry Radar