Rakentaminen
2 minuutteja luettu

Talotekniikka-alalla kova pula ammattitaitoisista asentajista

6/10/2021, 07:54
Talotekniikka-alalla kova pula ammattitaitoisista asentajista
Kuvituskuva. Kuva: ThisisEngineering RAEng
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Osaavan työvoiman saatavuuden vaikeutuminen huolestuttaa talotekniikka-alalla, ilmenee Talotekniikkaliiton suhdannekyselystä. Vaikka vastaajat arvioivat työntekijöiden määrän pysyvän kutakuinkin nykyisellä tasolla seuraavan puolivuotiskauden ajan, avoimista kommenteista käy kuitenkin selvästi ilmi, että monissa yrityksissä rekrytointitarvetta ja -halua olisi, jos työmarkkinoilla olisi tarjolla osaavaa työvoimaa.

– Koskaan aikaisemmin ei suhdannekyselyissämme ole ilmaistu ammattitaitoisen asentajatyövoiman saamisesta näin suurta huolta. Lähes kaksi kolmasosaa vastaajista raportoi, että työvoiman saatavuuden tilanne on heikko. Kolmasosa pitää tilannetta kohtalaisena ja vain 5 % prosentin mielestä osaavaa työvoimaa on tarjolla hyvin. LVI-toimialalla tilanne on vielä aavistuksen huonompi kuin sähköisen talotekniikan parissa, sanoo LVI Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen.

– Toimihenkilöiden osalta erityisesti ammattitaitoisten sähkösuunnittelijoiden saatavuudessa on aikaisempaa enemmän haastetta. Suunnittelutoimistot ratkaisevat työvoimapulaa nyt yritysostojen kautta: isot ostavat pieniä. Mutta ostettava loppuu jossain vaiheessa, sanoo Sähkösuunnittelijat NSS ry:n toimitusjohtaja Markku Säkö.

Talotekniikka-alan järjestöjen nokkamiehet ovat yhtä mieltä siitä, että nykyinen koulutusjärjestelmä on jopa vaarallisen kyvytön tuottamaan riittävästi ammattitaitoista työvoimaa talotekniselle alalle. Ratkaisuksi järjestöt esittävät tuntuvaa korotusta opetuksen rahoitukseen.

– Oppilaitosten lähiopetuksen määrää ja laatua pitää tukea nostamalla sen yhteiskunnallinen rahoitus huomattavasti nykyistä korkeammaksi. Taloteknisen alan opinnot valitsevien nuorten odotuksia ei saa pettää, sanoo Talotekniikkaliiton ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin toimitusjohtaja Kai Puustinen.

Myös hintojen nousu huolettaa

Myös rakennustarvikkeiden hintojen nousu huolestuttaa talotekniikka-alan vastaajia. Talotekniikkaliiton mukaan alan urakoitsijoille pitkään jatkunut tarvikkeiden hintojen nousu ja toimitusvaikeudet ovat tuoneet runsaasti kannattavuusongelmia.

– Tämänhetkinen ongelma on materiaalikustannusten hinnan kehityksen ennustamattomuus, kommentoi eräs vastaaja kyselyssä.

– Raaka-aineiden hinnannousun myötä kustannukset nousseet olennaisesti ja vaikuttavat negatiivisesti tulokseen, samoin tuotteiden heikko saatavuus, kommentoi toinen vastaaja.

Yllättävän rajua hintojen nousua ei ole voinut päivittää urakkasopimuksiin, mikä syö monen urakoitsijan katetta. Haastavat toimitusajat puolestaan voivat viivästyttää hanketta, jolloin urakoitsija joutuu maksumieheksi.

Kevään odotukset enimmäkseen positiivisia

Kaiken kaikkiaan suhdannekyselyyn vastanneet ovat kuitenkin positiivisia lähitulevaisuuden suhteen. Vastaajien enemmistö näkee asunto-, toimisto- ja liiketila-, teollisuus- ja julkisen rakentamisen pysyvän ennallaan seuraavan puolivuotiskauden aikana. Korjausrakentamisen osalta odotukset ovat korkealla varsinkin asuntojen korjaamisessa.

Erityisen hyvin näyttää menevän sähkösuunnittelijoiden liiketoiminnassa. Vain neljännes heistä arvioi, että liikevaihto jää viimevuotista pienemmäksi. Myös urakoinnissa ollaan optimismin puolella. Reilusti yli kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi liikevaihdon olevan tänä vuonna vähintään samaa tasoa kuin vuonna 2020.

Talotekniikkaliitto toteutti talotekniikka-alan suhdannekyselyn LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n, Sähkösuunnittelijat NSS ry:n sekä Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäsenistölle syyskuun alussa. Kyselyyn vastasi 196 yritystä.

#asentaja #suhdannekysely #talotekniikka #työvoimapula
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0