Asunnot
2 minuutteja luettu

Taloyhtiöiden hallitukset: Uudistalojen rakentamisen laadussa parantamisen varaa

25/08/2021, 08:01
Taloyhtiöiden hallitukset: Uudistalojen rakentamisen laadussa parantamisen varaa
Taloyhtiöiden hallitukset kritisoivat uudistalojen laatua. Kuva: Kiinteistöliitto
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Rakennusyhtiöillä on Kiinteistöliiton uudistalokyselyn mukaan paljon parannettavaa uudistalojen laadussa ja yhtiöt saavatkin vastanneilta arvosanan 7½. Kaikkein tyytymättömimpiä uudistalojen laatuun ovat pääkaupunkiseudun asukkaat, joiden arvosana uudistalojen laadulle oli 7+. Pääkaupunkilaiset antoivat kitsaasti etenkin korkeampia arvosanoja: Helsingin seudulla vain 11 prosenttia vastaajista antoi kouluarvosanaksi 9, kun taas muualla maassa yhdeksikön antoi jopa 23 prosenttia vastaajista.

Rakennusyhtiöille annettu kritiikki kohdistui esimerkiksi jähmeisiin reklamaatioprosesseihin, mutta esiin nousivat myös aiempaa enemmän esimerkiksi talotekniikkaan liittyvät asiat. Talotekniikkaan liittyvät kysymykset vaativat Kiinteistöliiton tiedotteen mukaan myös uudistalojen asuntojen ostajilta merkittävää vaivannäköä, jotta rakentamisen vastuiden ja suunnitelman mukaisuus voidaan varmistaa.

– Talotekniikan, kuten esimerkiksi ilmanvaihdon ja lukituksen toimivuus edellyttää laitteiden asennusten lisäksi monien tukipalveluiden ja ohjelmistojen toimivuutta, mikä myös pitää uuden hallinnon omalla työllään varmistaa”, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero arvioi kyselyn tuloksia.

Kyselyyn vastanneet kertovat myös, että akennusaikaiset takuukorjaukset on saatu sovittua ja hoidettua 38 prosentilla vuosina 2010-2014 valmistuneissa taloyhtiöissä. Edelleen noin puolella tämän ikäluokan yhtiöistä takuukorjausprosessit ovat kesken. Vuosina 2015-2021 valmistuneista taloyhtiöistä vasta neljäsosalla rakennusaikaiset takuukorjaukset on sovittu ja hoidettu.

Kritiikkiä myös taloyhtiöiden omistajille

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet soimaavat myös taloyhtiöiden asunnonomistajia itseään, mitä tulee esimerkiksi rakennustyön tarkkailijoiden käyttöön. Vaikka rakennustyön tarkkailijan käyttö vaikuttaisi yleistyneen viime vuosina, edelleen vain kolmannes vuosina 2015-2021 valmistuneista taloyhtiöistä kertoi, että yhtiö on rakennustyön aikana käyttänyt ostajien valitsemaa tarkkailijaa.

Ne, joilla tarkkailija oli ollut, olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä ja suosittivat tarkkailijan käyttämistä lämpimästi, kun taas ne, jotka eivät olleet valinneet tarkkailijaa, harmittelivat asiaan jälkikäteen laajalti.

Kyselyn taustaa

Kiinteistöliitto toteutti valmistumisvuosien 2010 – 2021 taloyhtiöille suunnatun ”Uudistalo-kyselyn” toukokuussa 2021. Kysely kohdistettiin Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten jäsenkuntaan. Vastauksia saatiin kaikkiaan 650 kappaletta, joista valtaosa saatiin taloyhtiöiden hallituksen jäsenten keskuudesta.

 

 

#kiinteistöliitto #taloyhtiöt #uudisrakennukset #uudisrakentaminen #uudistalot
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0