Arkkitehtuuri
4 minuutteja luettu

Tammerkosken valaistus Vuoden ulkovalaistuskohde 2021

4/02/2022, 15:16
Tammerkosken valaistus Vuoden ulkovalaistuskohde 2021
Tammerkosken palkittu valaistus. Kuva: Marko Kallio, Skyfox, Tampereen kaupunki
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Tampereen keskustan koski- ja tehdasmiljööseen suunniteltu, muunneltava valaistus on saanut Vuoden ulkovalaistuspalkinnon. Valaistus kattaa ydinkeskustan halkovan kosken varren Näsijärveltä aina Pyhäjärvelle asti.

Tampereen kaupungin tilaama Tammerkosken valaistus valmistui kokonaisuudessaan 2020 ja kattaa yli kilometrin pituisen kosken juoksun Vuolteensillalta Neulapadolle. Valaistuun kokonaisuuteen kuuluvat kosken muurit ja uoma, keskiosan voimalaitos ja putous, kosken varren julkisivut muun muassa Finlaysonin ja Tampellan alueella sekä sillat.

Vuoden valaistuskohde 2021 -kilpailun tuomaristo antaa kiitosta pitkäjänteiselle ja huolelliselle suunnittelulle sekä vahvalle valaistusosaamiselle, jolla kaupunkiin on luotu yhtenäinen maisema ja ainutlaatuiset näkymät pitkin koskireittiä. Tampereen kaupungin kumppaneina valaistuksen suunnittelusta ovat vastanneet A-Insinööreihin kuuluva LiCon-AT:n sekä WhiteNight Lightningin sähkö- ja valaistussuunnittelijat. Sähköurakoinnista vastasi Tampereen Vera Oy & Eltel Networks Oy.

– Yhteisenä tavoitteenamme on ollut tuoda esiin ainutlaatuista tehdasmiljöötä ja luoda tilaa, jossa ihmiset viihtyvät. Tampereella on tehty paljon työtä Tammerkosken kansallismaiseman eteen, ja kaupunkilaisille on avattu aiemmin suljettuja tiloja, rantareittejä ja näköaloja. Nyt kaikki pääsevät katselemaan järveltä järvelle näyttävää punatiilimaisemaa myös pimeänä aikana, hankekehityspäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta kertoo.

Tammerkosken valaistus yläjuoksulla. Kuva: Marko Kallio, Skyfox, Tampereen kaupunki
Tammerkosken valaistus yläjuoksulla. Kuva: Marko Kallio, Skyfox, Tampereen kaupunki

Tammerkosken valaistuksessa on tuomariston mukaan muun muassa nostettu esiin keskeisiä yksityiskohtia sekä käytetty valon eri sävyjä ja suuntia tyylikkäällä tavalla.

– Olemme pyrkineet hillittyyn ja harmoniseen kokonaisuuteen, jossa ideat ja ratkaisut ovat tarkkaan harkittuja. Onnistunut oivallus on esimerkiksi tarkoitusta varten valmistetut muurivalaisimet, joissa kylmä ja lämmin valkoinen valo on suunnattu ristiin, valaistus- ja sähkösuunnittelusta vastannut projektipäällikkö Pentti Putaja A-Insinööreihin kuuluvasta LiCon-AT:sta kertoo.

Koskimaisen valaistuksessa on hyödynnetty ansiokkaasti myös rakennusten sisätilojen valaistusta.

– Yhtenäistä teemaa luovat sähkönsiniset sisävalot, jotka valaisevat voimalaitosten suuria ikkunoita kosken varrella, arkkitehtuurivalaistuksesta vastannut valaistussuunnittelija Arto Heiskanen WhiteNight Lightningista kertoo.

Tammerkosken valaistusta yläjuoksulla. Kuva: Marko Kallio, Skyfox, Tampereen kaupunki
Tammerkosken valaistusta yläjuoksulla. Kuva: Marko Kallio, Skyfox, Tampereen kaupunki

Vuoden valaistuskohteena sisävalaistussarjassa palkittiin Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri. Tuomariston mukaan vanha kirjasto ja sen laajennusosa muodostavat yhdessä harmonisen kokonaisuuden sekä arkkitehtuurin että valaistuksen osalta.

“Rakennuksessa on paljon monimuotoisia tiloja, joihin yhtenäisyyttä tuovat sirot messingin sävyiset erikoisvalaisimet. Nämä valaisimet, jotka on suunniteltu yksilöllisesti kirjaston tarpeisiin, nivovat tilat onnistuneesti yhteen. Valaistus tukee taidokkaasti kirjaston eri toimintoja ja luo tunnelmaa koko rakennukseen. Erikoisvalaisimet toimivat hyvin lukualueiden ja hyllytilojen valaistuksessa. Korkeissa tiloissa elävyyttä on saatu aikaan epäsäännöllisellä valaisinsijoittelulla. Häikäisy on estetty käyttämällä taidokkaasti hyväksi kattopalkistoa. Lopputuloksen kruunaa sisääntuloaulan kutsuva valotaideteos”, tuomaristo kirjoittaa perusteluissaan.

Fyyrin valaistuksen rakennuttajana toimi Kirkkonummen kunta. Arkkitehtina ja sisustussuunnittelijana oli JKMM Arkkitehdit Oy ja valaistussuunnittelijana Ramboll Oy, joka oli mukana myös sähkösuunnittelussa yhdessä Insinööritoimisto Techniplan Oy:n kanssa. Hankkeen sähköurakoitsijana oli Sähkö Oy Helsinki.

Vuoden valaistuskohde -kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaasti toteutetuille valaistuskohteille. Edellisen Vuoden valaistuskohde 2019 -kilpailun voittivat Saariselän hiihtokeskuksen Aurora Experience sekä Länsimetro.

#a-insinöörit #fyyri #insinööritoimisto techniplan oy #jkmm arkkitehdit oy #kilpailu #kirkkonummi #pääkirjasto #ramboll #sisävalaistus #tammerkoski #tampere #ulkovalaistus #valaistus #vuoden valaistuskohde
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0