Energia
1 min luettu

Tampere lopettaa turpeenpolton suunniteltua aiemmin

11/01/2022, 11:20
Tampere lopettaa turpeenpolton suunniteltua aiemmin
Naistenlahden tontilla ovat rakennustyöt käynnissä samaan aikaan, kun Naistenlahti 2 tuottaa kaukolämpöä ja sähköä pakkaspäivän tarpeisiin. Kuva: Tampereen Sähkölaitos Oy
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Kotimainen turve on ollut viime vuosikymmeninä tärkeä polttoaine Tampereella, sillä Naistenlahti 2 -voimalaitoksen kattilan tekniikka on vaatinut, että osa kattilan polttoaineesta on turvetta. Vuonna 2023 käyttöönotettava Naistenlahti 3 -biovoimalaitos korvaa Naistenlahti 2:n ja mahdollistaa turpeenkäytöstä luopumisen, koska uusi voimala pystyy hyödyntämään biopolttoaineita ilman turvetta, joka lasketaan fossiiliseksi polttoaineeksi.

– Turpeen käyttömme normaalitilanteessa loppuu vuoden 2023 aikana, vahvistaa Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

Turve jää Naistenlahti 3:n varapolttoaineeksi. Se on huoltovarmuusmielessä tärkeää, sillä Sähkölaitos tuottaa sähköä ja lämpöä vuoden jokaisena tuntina, eikä tuotanto saa olla riippuvainen vain yhdestä polttoaineesta ja sen saatavuudesta. Naistenlahti 3:n pääpolttoaineita tulevat olemaan metsähake ja metsäteollisuuden sivutuotteet.

– Poltamme kotimaista, uusiutuvaa metsäperäistä biomassaa ja tavoitteemme on, että se tulee sertifioiduista metsistä. Metsien hoitamisen yhteydessä muodostuvat jakeet, kuten risut ja latvukset, on kokonaisuuden kannalta järkevää hyödyntää tehokkaasti.

Metsätähteiden polttaminen on uusiutuvaa energiaa ja kaukolämmityksessä sitä on mahdollista hyödyntää erittäin energiatehokkaasti. Tuotantolaitoksilla energiatehokkuus tarkoittaa sitä, että polttoainetta kuluu mahdollisimman vähän ja siitä saadaan mahdollisimman paljon energiaa talteen.

#biopolttoaine #kaukolämpö #metsätähteet #naistenlahti #tampere #turve
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0