Rakentaminen Kulttuuri
1 min luettu

Tampereen Tullikamari perusparannetaan

22/11/2021, 14:46
Tampereen Tullikamari perusparannetaan
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Tampereen kaupunki aikoo korjata ja uudistaa 120 vuotta vanhan Tullikamarin rakennuksen. Vuonna 1988 kulttuurikäyttöön rakennus otetussa rakennuksessa tehtiin perusparannus vuonna 1994. Kuntotutkimusten perusteella rakennus on nyt laajan perusparannuksen tarpeessa. Peruskorjauksen yhteydessä on tarpeen toteuttaa rakenteellisia ja teknisiä korjauksia sekä toiminnallisia parannuksia.

Tullikamarin ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat Tullikamarin Klubi-ravintola ja Pakkahuone-sali. Toisessa kerroksessa ovat Tampereen Kulttuurikamari Oy:n, Tampereen Musiikkijuhlien, Tampereen elokuvajuhlien ja Tampereen Teatterikesän toimistot. Tullikamari on erittäin suosittu kulttuuritilaisuuksien paikkana.

Vireillä olevassa asemakaavamuutoksessa mahdollistetaan Tullikamarin sisäänkäynnin laajentaminen Tullikamarin aukion puolelle. Asemakaava mahdollistaa 1500 kerrosneliömetrin maanalaisen lisärakentamisen. Rakennuksen suojelumääräyksen sisältöä on kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan mukaan tarve uudistaa.

Julkisivut vaativat kunnostusta, konesaumattu peltikate ja sadevesijärjestelmä on tarve uusia. Tekniset järjestelmät ovat kokonaisuudessaan uusimisen tarpeessa. Rakenteellisia korjauskohteita ovat mm. kellarin ulkoseinien rakenteiden korjaus, alapohjien uusiminen, välipohjien täyttömateriaalien uusiminen sekä kattorakenteiden uusiminen. Julkisivujen ja sisätilojen pintojen kunnostamisessa on tarpeen huomioida rakennuksen historiallisesti arvokkaita yksityiskohtia.

Tullikamarin perusparannuksen hankkeelle on varattu talonrakennuksen investointiohjelmassa määrärahaa vuosille 2021 – 2024 yhteensä 9,53 miljoonaa euroa. Hankesuunnitelman kustannusarvio on noussut rakentamisen kustannusten kasvun myötä 10,8 miljoonaan euroon. Kustannusarvio on noussut tarveselvitysvaiheesta noin 1,3 miljoonaa euroa. Rakennuksen laajuus on säilynyt ennallaan. Toteutussuunnittelussa etsitään ratkaisuja siihen, että kustannustasoa saadaan alaspäin.

Rakennustyöt ajoitetaan Tullikamarin aukion uudistamisen ja siihen liittyvän uudisrakentamisen kanssa. Rakennustyöt on arvioitu alkaviksi vuoden 2023 tammikuussa ja niiden on määrä valmistua kesällä 2024. Käyttöönotto olisi elokuussa 2024.

#klubi #pakkahuone #peruskorjaus #tampere #tullikamari
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0