Rakentaminen Koulu
2 minuutteja luettu

Tampereen uusi puukaupunginosa täydentyi päiväkodilla ja koululla

7/01/2022, 08:17
Kuva: Okko Sorma
Kuva: Okko Sorma
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Massiivipuurakentaminen kasvattaa suosiotaan koulumaailmassa etenkin, kun ympäristöministeriön tavoitteena on lisätä puurakentamisen osuutta julkisessa rakentamisessa 31 prosenttiin ensi vuonna ja jopa 45 prosenttiin vuonna 2025. Tampereella ei ole tyydytty pelkästään koulujen rakentamiseen puusta, vaan kaupungin eteläosaan Vuorekseen on kaavoitettu 37 hehtaarin kokoinen kokonaan puurakentamiseen keskittyvä Isokuusen alue.

– Kaikkien Isokuuseen rakennettavien kohteiden tulee olla pääosin puurakenteisia, ja se on myös syy, miksi Isokuusen päiväkoti ja koulu ovat puurakenteisia, hankeinsinööri Sinikka Vähämaa Tampereen Tilapalveluista sanoo.

Palokonsultista suuri hyöty rakennusprojektille

Puurakentaminen on tarkkaa työtä paloturvallisuusnäkökulmasta, ja sen vuoksi monien puurakenteisten uudisrakennusten puupintoja on jouduttu peittämään kipsillä. Pian valmistuvassa Isokuusen päiväkodissa ja koulussa puupintaa on saatu kuitenkin jättää myös kiitettävän paljon näkyville. Tästä Vähämaa kiittelee suunnittelussa mukana ollutta palokonsulttia.

– Palokonsultillamme oli sillä tavalla merkittävä rooli, että heidän avullaan pystyimme pitämään puuta näkyvissä, mikä oli hankkeessa todella hyvä. Rakennuksessa on CLT-runko ja ulkopuolella lautaverhoilu. Koska rakennuksessa on sprinklaus ja automaattinen sammutusjärjestelmä, kohteessa on voitu jättää kaikki CLT-pinnat näkyviin, Vähämaa sanoo.

Palokonsulttia Vähämaa kiittelee myös siitä, että rakentaminen pystyttiin monelta osin suorittamaan kustannustehokkaasti, jopa siinä määrin, että rakennukselle budjetoitu 9,99 miljoonan euron kustannusarvio tulee Vähämaan mukaan alittumaan ja jopa merkittävästi.

– Vaadimme myös jo alusta asti rakennusurakasta referenssejä eli urakoitsijalla tuli olla kokemusta massiivipuurakentamisesta. Urakoitsijaksi valikoitui Rakennusliike K. ja M. Lammi, jolla kokemusta oli, ja se on ollut meille iso etu, hän sanoo.

Päiväkoti ja koulu mukana myös pilottiprojektissa

Hankkeen rakennuttaja Tampereen Tilapalvelut sekä Tampereen kaupungin Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä ottivat myös Isokuusen päiväkodin ja koulun mukaan pilottiprojektiinsa, jossa he vertaavat hiilijalanjäljen eroja Isokuusen runsaan 3000 neliön kokoisessa puurakennusprojektissa ja vastaavan kokoisessa Pellevon päiväkodin ja koulun betonirakennusprojektissa.

Vähämaa kertoo, että nyt laskentapilotista saatu tieto sisältää kuitenkin vielä paljon olettamuksia materiaalien hiilijalanjäljestä, mutta se on toisaalta opettanut, mihin asioihin hiilijalanjäljenlaskennassa tullaan jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota.

– Puusta tiedetään, että se on kotimaista, mutta betonin osalta ei esimerkiksi vielä oikein määritellä, mistä raaka-aine on tullut. Tulos on siksi nyt karkeasti, että kohteet ovat ihan samanlaiset hiilijalanjäljen osalta, kun laskennassa ei ole huomioitu betonin kuljetuksesta aiheutuneita päästöjä, Vähämaa sanoo.

Teksti: Marika Pietilä

#isokuusi #massiivipuu #päiväkoti #puu #puurakentaminen #tampere #vuores
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0