Rakentaminen
2 minuutteja luettu

Tapiolan peruskorjattu kirkko aukeaa jouluksi

17/09/2021, 08:53
Tapiolan peruskorjattu kirkko aukeaa jouluksi
Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman Tapiolan kirkon ulkosivu on suojeltu, samoin valtaosa sisätiloista. Kuvassa kirkon pääsisäänkäynti. Kuva: Sonja Grönqvist
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Tapiolan kirkon peruskorjaus on viittä vaille valmis, ja Espoon seurakuntien tiedotteen mukaan myös budjetti on onnistuttu pitämään siitäkin huolimatta, että matkan varrella myös kirkon katto päätettiin remontoida ja koronapandemia aiheutti viivästyksiä tavarantoimituksiin. Peruskorjauksen enimmäiskustannuksiksi on määritelty 17,3 miljoonaa euroa. Etenkin teräsrakenteiden ja puutavaran saamisessa on ollut vaikeuksia korjausprosessin aikana.

Tällä hetkellä työmaalla on jäljellä viimeistelytöitä sekä sähköisten, talotekniikkaan liittyvien järjestelmien asennuksia. Esimerkiksi audiovisuaaliset järjestelmät ja lukitukset voidaan asentaa vasta suhteellisen pölyttömään tilaan. Myös urkujen käyttöönottoa edeltävä puhdistus edellyttää, että kirkkosalissa ei ole enää rakennuspölyä.

Tapiolan kirkon peruskorjaus alkoi toukokuussa 2020 ja sen arvioidaan olevan valmis marraskuun puolessa välissä. Sen jälkeen alkaa kalustaminen ja seurakunnan työntekijät pääsevät muuttamaan työtiloihin. Myös taloteknisten järjestelmien testaaminen ja käyttöönotto jatkuu tuolloin, ja ensimmäistä remontin jälkeistä messua päästään viettämään kirkossa neljäntenä adventtisunnuntaina juuri ennen joulua.

Tapiolan kirkon katto korjattiin peruskorjauksen yhteydessä. Kuva: Antti Rintala
Tapiolan kirkon katto korjattiin peruskorjauksen yhteydessä. Kuva: Antti Rintala

Kirkkorakennuksen ulkosivu on suojeltu asemakaavalla, samoin valtaosa sisätiloista. Museovirastoa on kuultu hankkeen suunnittelussa. Korjaukset on tehty pääosin palauttavana, eli kaikki se on kunnostettu, mikä voidaan. Myös uudet rakenteet on toteutettu niin, että lopputulos kunnioittaa alkuperäisen suunnitelman henkeä.

Peruskorjaus on toteutettu allianssi-mallilla, jossa kaikilla hankkeen osapuolilla on yhteinen intressi pysyä annetun kustannusraamin sisällä. Peruskorjaushankkeen on toteuttanut Peab Oy ja suunnittelusta ovat vastanneet AFKS (Architects Frondelius, Keppo, Salmenperä Ltd), Ideastructura Oy ja Granlund Oy.

#espoo #peab #peruskorjaus #tapiolan kirkko
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0