Rakentaminen Arkkitehtuuri
3 minuutteja luettu

Tässä ovat Vuoden ympäristörakenne -kilpailun kuusi finalistia

8/12/2021, 10:24
Tässä ovat Vuoden ympäristörakenne -kilpailun kuusi finalistia
Supercellin toimiston yhteydessä olevan Woodcityn viheralue. Kuva: Puutarhaliitto ry
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailuun tuli myös tänä vuonna runsaasti ehdokaskohteita, joissa tuomariston mukaan oli mietitty rakennettua ympäristöä niin visuaalisesti kuin alueiden toimivuudenkin kannalta, ja myös kestävän ympäristösuunnittelun periaatteet oli huomioitu useissa kohteissa. Eniten kohteita tuli pääkaupunkiseudulta, mutta lisäksi kohteita oli Kuopiosta, Pieksämäeltä, Porista ja Tampereelta.

Ympäristörakentamisen monimuotoisuus ja merkitys tulivat hyvin esiin ehdotuksissa, joissa esiteltiin moneen käyttöön tarkoitettuja puistoja, ulkoilualueita sekä julkisten rakennusten pihoja ja ulkotiloja.

– Oli myönteistä huomata, kuinka ympäristöjä on suunniteltu ja rakennettu ilahduttamaan, aktivoimaan ja helpottamaan ihmisten arkea, tuomaristo kirjoittaa lehdistötiedotteessaan.

Kilpailun järjestävät KIVI ry, Betoniteollisuus ry ja Puutarhaliitto ry. Tuomaristossa ovat mukana myös Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Maisemasuunnittelijoiden, ympäristöministeriön ja Viherympäristöliiton edustajat.

Kohteiden joukosta tuomaristo on valinnut kuuden kärjeksi Myyrmäen urheilupuiston, Ranta-Tampellan, Snellmanninpuiston, Triplan ulkotilat, Woodcityn kattopuutarhan ja Vuosaarenhuipun. Tuomaristo kuvailee finalisteja näin:

Myyrmäen urheilupuisto, Vantaa

Laaja ja monipuolinen urheilupuisto sijaitsee Vantaalla. Siellä on toteutettu mahdollisuudet monipuoliseen liikuntaan. Erityisesti on huomioitu kaikenikäisten kävijöiden ja eri lajeja harrastavien aktiviteetit samanaikaisesti. Sommittelultaan ja värimaailmaltaan Myyrmäen kohde edustaa liikuntapaikkarakentamisen parhaimmistoa.

Ranta-Tampella, Tampere

Ranta-Tampella on Tampereen uutta asuinrakentamista ranta-alueelle. Laajan alueen viherrakentaminen on tehty jo aluerakentamisen alkuvaiheessa, jolloin on saatu heti viihtyisä ja toimiva ympäristö. Taidokkaasti toteutetut kanavarakenteet tuovat ilmeikkäästi veden alueen sisälle.

Snellmanninpuisto ja katualueet, Kuopio

Kohde sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä ja on osa Kuopion kansallista kaupunkipuistoa. Kestävän ympäristörakentamisen huomiointi oli mukana kaikkien kohteiden suunnittelussa ja rakentamisessa. Vanhan puiston saneeraus liittyy saumattomasti uudistettuun torimaiseen katutilaan.

Kauppakeskus Triplan ulkoalue. Kuva: Puutarhaliitto ry
Kauppakeskus Triplan ulkoalue. Kuva: Puutarhaliitto ry

Triplan ulkotilat, Helsinki

Pasilan Triplan moderni keskus on saanut ympärilleen ja sisälleen ilmeikkäät ja tasokkaasti toteutetut viheralueet. Ulkotilojen istutusalueet ja asuinkorttelin sisäpihat ovat kävijöiden nähtävillä. Leimallista on niiden korkea kunnossapidon taso. Triplan kattopuutarha ei ole yleisön nähtävillä, mutta hotellin asukkaat pääsevät nauttimaan siitä.

Woodcityn kattopuutarha, Helsinki

Woodcity sijatsee Helsingin Jätkäsaaressa Supercellin tiloissa kattopuutarhana. Korkealaatuisilla materiaaleilla ja taidokkaalla rakentamisella on saatu aikaan monitoimitila, joka palvelee työntekijöiden lasten päiväkodin ulkoilu- ja liikuntatilana sekä henkilökunnan tauko- ja virkistyspaikkana. Muuntelukelpoiset rakenteet toimivat myös tapahtumapaikkana ympäri vuoden.

Vuosaarenhuippu, Helsinki

Helsingin sataman tuntumassa sijaitseva Vuosaaren huippu on rakennettu pitkän ajan kuluessa. Siinä toteutuu kestävän ympäristörakentamisen periaatteet puhtaimmillaan. Entisen kaatopaikan päälle ylijäämämaista rakennettu kukkula muodostaa useiden erilaisten luontotyyppien kokonaisuuden, joka tarjoaa eksoottisen lähiluontokokemuksen.

#helsinki #kuopio #myyrmäen urheilupuisto #ranta-tampella #snellmanninpuisto #tampere #tripla #vantaa #vuosaarenhuippu #woodcity #ympäristörakenne
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0