Kaikki neljä Suomen kaupunkia, jotka ovat jo aiemminkin olleet mukana CDP:n listalla maailman johtavista ilmastokaupungeista, pitivät yhä paikkansa listauksessa. Lahti pääsi mukaan A-listalle ensimmäisen kerran vuonna 2019 ja on pitänyt paikkansa siitä lähtien.
– Lahdessa on luotu kokonaisvaltainen ilmasto-ohjelma, jossa kaikki kaupungin toimi-alat, tytäryhtiöt ja yksityinen sektori pääsevät osallistumaan ilmastotyöhön, ympäristökoordinaattori Aino Kulonen kommentoi.
Lahti tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä, merkittävästi kansallisia ja kansainvälisiä tavoitetta aikaisemmin.
– Merkittävin askel kohti hiilineutraaliutta oli hiilen polton lopettaminen vuonna 2019. Nyt merkittäviä päästövähennyksiä tavoitellaan erityisesti liikenteestä ja esimerkiksi siirtymällä erillislämmityksessä kestäviin vaihtoehtoihin ja rakennusten energiatehokkuutta parantamalla. Ensi vuoden aikana päivitämme ilmasto-ohjelmaa erityisesti hillintään liittyvien toimien osalta. Jatkossa myös sopeutumisen toimenpiteisiin on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota, Kulonen jatkaa.
Myös Turku pääsi mukaan listalle jo kolmatta vuotta peräkkäin. Turku tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2029, jolloin kaupunki täyttää 800 vuotta. Vuonna 2020 Turun ilmastotyö saavutti poikkeuksellista mainetta, kun Euroopan Komissio valitsi yli 10 000 kaupungin ja alueen joukosta Turun Euroopan parhaaksi ilmastokaupungiksi keskikokoisten kaupunkien kokoluokassa.
Suomesta lisäksi Helsinki ja Espoo säilyttivät rankkauksensa A-listalla. A-listalle pääsi tänä vuonna maailmanlaajuisesti 95 kaupunkia.
– Espoon tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030. Etenemme yhdessä kohti tavoitetta asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten kanssa, panostamalla puhtaaseen energiaan, kiertotalouteen, kestävään maankäyttöön ja rakentamiseen sekä kestäviin kulkumuotoihin. Kehitämme kaupunkirakennetta mahdollistamaan kestävän elämäntavan, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa.
Tarkasteltaessa viime vuoden päästöjä Espoon kasvihuonekaasupäästöt laskivat 16 % vuoteen 2019 verrattuna.
Kun suhteutetaan päästövähennys kaupungin kasvavaan väkilukuun, saatiin asukaskohtaiset päästöt ensi kertaa puolitettua suhteessa vertailuvuoteen 1990. Päästövähennykseen vaikutti merkittävästi Fortumin Kivenlahteen rakentama puubiomassaa polttavan lämpölaitoksen käyttöönotto.
Espoossa kivihiilestä luovutaan vuoden 2025 aikana ja kaukolämpöä tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä. Lähivuosina Espooseen rakentuu muun muassa useita ilma-vesilämpöpumppulaitoksia sekä geoterminen lämpölaitos, joiden käyttöönotto tulee vaikuttamaan Espoon päästöihin merkittävästi.
Listauksen maailman johtavista ilmastokaupungeista tekee voittoa tavoittelematon maailmanlaajuinen organisaatio CDP. Pariisin ilmastosopimuksen asettaman 1,5 asteen lämpenemisen rajoitustavoitteen saavuttamiseksi CDP on vuodelle 2021 kiristänyt aikaisempia kaupunkien tasovaatimuksia ja ehtoja A – listalle pääsyyn.
Tämän seurauksena nyt julkistetussa listauksessa vain joka kymmenes CDP:n arvioiduista kaupungeista saavutti A-luokitukseen oikeuttavan pistemäärän. Vuoden 2020 helmikuussa tehdyssä arviossa mukana oli 591 kaupunkia. Tänä vuonna mukana oli jo lähes kaksinkertainen määrä eli 965 kaupunkia. Suomesta listalle pääsivät mukaan jo aiemminkin mukana olleet Turku, Lahti, Espoo ja Helsinki.
Lindhagensgatan 51, 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
toimitus@iradar.fi
Copyright 2025 | Industry Radar