Tuulivoima
2 minuutteja luettu

Tuulivoimaloista viime vuonna yli 17 miljoonaa euroa kiinteistöveroa

7/02/2022, 09:17
Tuulivoimaloista viime vuonna yli 17 miljoonaa euroa kiinteistöveroa
Kalajoella on jopa 64 tuulivoimalaa. Voimalat tuottivat kunnalle 1,55 miljoonaa euroa kiinteistöveroa vuonna 2021. Kuvituskuva tuulimyllystä. Kuva: Wolfgang Claussen, Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Monet Suomen kunnista saivat viime vuonna merkittäviä verotuloja tuulivoimasta. Yhteensä tuulivoimalat eri puolilla maata tuottivat vuoden mittaan yli 17 miljoonaa euroa kiinteistöveroa. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsee jopa 37 prosenttia kaikista Suomen tuulivoimaloista ja maakunta tienasikin noin 6,9 miljoonaa euroa näiden maksamalla kiinteistöverolla.

Yksittäisistä kunnista eniten tuulivoimaloiden maksamaa kiinteistöveroa saatiin Kalajoella.

– Meille tuulivoiman tuomat kiinteistöverotulot ovat merkittävä niin sanottu ylimääräinen lisä talouteen. Se näkyy konkreettisesti kuntalaisilla tällä hetkellä esimerkiksi prosenttia alhaisempana tuloverona. Suunnitelmien mukaan Kalajoen tuulivoimalamäärät ovat lähes tuplaantumassa parin tulevan vuoden aikana ja se tulee mahdollistamaan kilpailukykyisen tuloverotuksen aluehallintouudistuksen jälkeenkin, toteaa Kalajoen talousjohtaja Pirjo Männistö.

Suomen viisi eniten tuulivoimaloista kiinteistu00f6veroa saavaa kuntaa (Lu00e4hde: Suomen Tuulivoimayhdistys ry)
  • Kalajoki: 1,55 miljoonaa euroa
  • Ii: 1,17 miljoonaa euroa
  • Pyhu00e4joki: 1,14 miljoonaa euroa
  • Raahe: 1,10 miljoonaa euroa
  • Pori: 1,02 miljoonaa euroa

Vuonna 2021 rakennetut tuulivoimalat alkavat kerryttää täysimääräistä kiinteistöverotuloa vasta vuoden 2022 tai 2023 aikana voimalan tarkan valmistumisajankohdan mukaan eikä kiinteistövero näy vielä kokonaisuudessaan vuoden 2021 tilastoissa. Tämän vuoksi esimerkiksi Suomen suurimmaksi tuulivoimakunnaksi kasvanut Simo ei vielä ole mukana viime vuoden kärkiviisikossa.

– Teemme töitä, että myös Itä-Suomeen saataisiin enemmän tuulivoimaa ja kunnat pääsisivät hyötymään tuulivoiman kiinteistöverotuloista, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen sanoo.

Tuulivoimalasta kiinteistöverotettavaa rakennelmaa ovat perustukset, torni sekä konehuoneen runko. Koneet ja laitteet eivät kuulu kiinteistöveron piiriin. Kiinteistöveron tarkkaan määrään vaikuttavat monet asiat, mutta ensimmäisenä vuonna täysimääräinen kiinteistövero on noin 30 000 €/maatuulivoimala, jos kunnassa on käytössä voimalaitoksen kiinteistöveroprosentti 3,1. Keskimääräinen kiinteistövero 30:n vuoden aikana on noin 22 000 €/vuosi/maatuulivoimala.

#ii #kalajoki #kiinteistövero #pori #pyhäjoki #raahe #simo #suomen tuulivoimayhdistys
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0