Rakentaminen Arkkitehtuuri
3 minuutteja luettu

UNELMA-ASUNTOJA SEINÄJOEN SYDÄMEEN

3/06/2022, 10:06
UNELMA-ASUNTOJA SEINÄJOEN SYDÄMEEN
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Seinäjoki kasvaa ja ympäri kaupunkia rakennetaan. FinCap hankki Sofian Tupatontin ja alkoi suunnittelemaan Seinäjoen korkeinta asuinkerrostaloa, Sofiantornia vuonna 2019.

– Meillä kävi selväksi, että tämä on mahtava tontti, mahtavalla paikalla – uniikki kohde, joka vaati uniikkia rakennusta, kertoo projektipäällikkö Matti Jaskari FinCapilta.

Kaupunkikuvan kannalta 11-kerroksinen tornitalo väistämättä muuttaa Seinäjoen silhuettia. Siitä tulee korttelin läpi kulkevan, Aalto-keskukseen johtavan kävelykadun varteen kaupunkikuvallinen maamerkki. Merkittävän kaupunkikuvallisen vaikutuksen vuoksi Sofiantornista on pyritty suunnittelemaan julkisivuiltaan eloisa, keventäen sen ilmettä̈ ylimmän kerroksen tavanomaisesta poikkeavalla muotoilulla.

– Rakennuksen arkkitehtuurissa on värien, materiaalien ja muotoilun tasolla myös aivan pieniä̈ viitteitä̈ Aallon arkkitehtuuriin, joka oikeutetusti muodostaa merkittävän osan Seinäjoen identiteetistä̈.

Saunatraditio vahva

Seinäjoen keskustan etelälaidalla kaupunkikuvaa hallitsee Alvar Aallon suunnittelema rakennusryhmä eli Aalto-keskus, joka muodostuu Lakeuden Ristin kirkosta, kaupungintalosta, kaksiosaisesta pääkirjastosta ja kaupunginteatterista.

Aalto-keskukseen vievän kävelykadun viereen rakentuu 78-asuntoinen Sofiantorni. Monipuolinen asuntojakauma tarjoaa koteja tehokkaista 28,5 neliömetrin yksiöistä näyttäviin 170 neliömetrin perheasuntoihin. Elokuvateatteri, kahvila, oma kuntoiluhuone ja pihasaunarakennus oleskelutiloineen lisää tulevien asukkaiden asumismukavuutta.

Saunatraditio on edelleen suomessa vahva. Puolet tulevista asukkaista ovat valinneet saunan asuntoonsa- vaihtoehtona on ollut vaatehuone, erillis-wc tai lisää säilytystilaa kylpyhuoneeseen.

Asunnonostajilla on valittavinaan erilaisia sisustusteemoja, eri värisävyjä ja eri materiaaleja. Pintamateriaaleissa ja kiintokalusteissa vallitsee valmiiksi hiottu yhtenäinen tunnelma, joista asukas voi valita omalta tuntuvan kokonaisuuden.

Laadukkaat materiaalit

Puuparkettia, kalanruotolaminaattia ja luonnonkorkkivinyyliä – suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota laadukkaisiin materiaaleihin. Harmonisia paketteja – seinistä pyyhekoukkuihin. Huoneistonlevyisistä parvekkeista ja suurista ikkunoista on muodostunut talon tunnusmerkki.

-Ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon ja huoneita on jaettu liukuvin lasiruudukkoelementein. Parvekkeet on toteutettu koko asunnon levyisinä.

Kuulostaa eksklusiiviselta, kuka täältä ostaa asunnon?

– Meillä on paljon asiakkaita, jotka haluavat luopua omakotitaloistaan, ja joiden lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Asiakkaamme arvostavat helppoa, hyvää ja näyttävää kaupunkiasumista, kertoo Matti Jaskarinen ja jatkaa:

– Mutta meillä on myös paikkakunnalle muuttajia, jotka ovat nähneet ja kuulleet kohteesta, ja halunneet siitä hankkia uuden kodin.

Kolme neljäsosaa on jo varattu. Että ei loppujakin asunnoista myytäisi, ei huoleta Matti Jaskaria.

– Emme ole vielä aloittaneet markkinointia kunnolla, se työ alkaa nyt.

Mistä inspiraatio  Sofiantorniin tulee, ei ole selvää, mutta Jaskari kertoo mitä yksi pankkiiri kertoi hänelle.

-Hän sanoi, että on New Yorkin henkeä – hyvin urbaania.

Sofiantorni valmistuu kesäkuussa 2022.

TIESITKu00d6 Tu00c4Tu00c4?
  • 1960-luvulla Sofian tontilla sijaitsi idyllinen 3-kerroksinen puutalo. Nu00e4yttu00e4vu00e4t kaupunkikodit, lu00e4pitalo huoneistot, suuret makuuhuoneet, viihtyisu00e4 ja vehreu00e4 pihapiiri seku00e4 aseman lu00e4heisyys houkuttelivat kaupunkilaisia jo taannoin sinne asumaan. Nimi Sofiantorni juontaa juurensa vuoteen 1928, jolloin puutalossa toimi Sofia Leino-Korpikosken suosittu naistenvaateliike. Kaupalle rakennettiin uudet liiketilat purettavan talon paikalle vuonna 1964. Tonttia on vuosikymmenten ajan pidetty alueellisesti merkittu00e4vu00e4nu00e4 kauppapaikkana, jolla on sittemmin toiminut useita liikkeenharjoittajia aina kenku00e4- ja kukkakauppiaista postiin.
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0