Energia
1 min luettu

Uusi 289 kilometriä pitkä voimajohto rakennetaan - hinta noin 265 miljoonaa euroa

8/12/2022, 09:14
Uusi 289 kilometriä pitkä voimajohto rakennetaan - hinta noin 265 miljoonaa euroa
Kuva: Reginal, Pixabay
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Järvilinjaa vahvistamalla lisätään sähkön siirtokykyä pohjoisesta etelään ja mahdollistetaan tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden sekä teollisuusinvestointien liittämistä kantaverkkoon Itä-Suomessa.

Järvilinja-voimajohtoyhteyttä vahvistetaan uudella 400 ja 110 kilovoltin voimajohdolla, joka sijoittuu Vaalan, Kajaanin, Sonkajärven, Vieremän, Iisalmen, Lapinlahden, Siilinjärven, Kuopion, Suonenjoen, Leppävirran, Pieksämäen ja Joroisten kuntien alueelle.

Uusi voimajohto rakentuu pääsääntöisesti nykyisten voimajohtojen rinnalle tai reitin pohjoisimmassa osassa niiden paikalle. Samalla voimajohdon varrelle Kajaaniin varaudutaan rakentamaan uusi 400 kilovoltin sähköasema, jonka lisäksi kuudelle sähköasemalle tehdään laajennuksia ja kuntoperusteisia uusintoja.

Voimajohdon rakentaminen alkaa vuonna 2023 ja hanke valmistuu vuoden 2026 aikana. Hankkeen kustannusarvio on noin 265 miljoonaa euroa.

Helpottaa vihreän siirtymän

Vahva verkko varmistaa kantaverkon käyttövarmuutta, mahdollistaa uusia investointeja Itä-Suomeen ja edesauttaa paikallisten sähköverkkojen kehittämistä

Uusi voimajohtoyhteys helpottaa vihreän siirtymän toteuttamisen edellyttämiä siirtokeskeytyksiä nykyisillä voimajohdoilla ja yhdessä sähköasemauusintojen kanssa kasvattaa sähköjärjestelmän käyttövarmuutta Itä-Suomessa.

Kainuussa ja Pohjois-Savossa on käynnissä useita uusiutuvan energian tuotantohankkeita. Uudella Järvilinjalla ja siihen liittyvillä sähköasemainvestoinneilla edesautetaan suurten tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden liittämistä kantaverkkoon, mahdollistetaan alueen uusia teollisuusinvestointeja ja edesautetaan alueellisten sähkönjakeluverkkojen kehittämistä Itä-Suomessa.

#fingrid
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0