Infrastruktuuri
2 minuutteja luettu

Uusi teknologia voi tehdä sementin valmistuksesta lähes päästötöntä

12/10/2021, 07:49
Uusi teknologia voi tehdä sementin valmistuksesta lähes päästötöntä
Uusi VTT:n ja sen kotimaisten yrityskumppanien kehittämä teknologia voisi vähentää sementin valmistuksen hiilidioksidipäästöt lähes nollaan. Kuva: VTT
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

– Polttoprosessien korvaaminen sähköön perustuvilla ratkaisuilla ja päästöttömän sähköntuotannon huomattava lisääminen on tehokas keino hillitä ilmastonmuutosta. Tällä teknologialla kalkkikivestä irtoava hiilidioksidi saadaan puhtaana talteen, ja se voidaan varastoida tai hyödyntää esimerkiksi vähäpäästöisten tuotteiden valmistukseen. Tuotekaasuna hiilidioksidille on jo nykyisin markkinat ja kehitteillä on useita hyötykäyttövaihtoehtoja, joiden mittakaava on nykymarkkinaa valtavasti suurempi, hankkeen projektipäällikkö, johtava tutkija Eemeli Tsupari VTT:ltä kertoo.

Sementti on betonin osana maailman eniten käytetty rakennusmateriaali ja suuren käyttömäärän takia se tuottaa noin 7 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. VTT:n mukaan sementin valmistuksessa keskeisen kalsiumkarbonaatin hajottamisen voi toteuttaa polttoprosessin sijaan vähäpäästöisesti tuotetulla sähköllä ja valmistuksessa syntyvän hiilidioksidin voi kerätä talteen, ja näin on mahdollista päästä lähelle hiilidioksidipäästötöntä sementtitehdasta. Tämän mahdollistaa kaasutiivis sähkökuumenteinen rumpu-uuni.

VTT:n vetämässä Decarbonate-projektissa rakennettiin tutkimuslaitteeksi 12 metrin pituinen sähkökuumenteinen rumpu-uuni, jota testataan sementin raakajauheen esikalsinointiin sekä poltetun kalkin ja sellutehtailla tarvittavan meesan tuotantoon yhdessä yrityspartnereiden kanssa. Hankkeessa ovat mukana VTT:n kanssa muun muassa Finnsementti, Nordkalk ja UPM. VTT pohtii tiedotteessaan, että koeuunille voisi olla käyttöä myös muiden teollisuuden alojen päästöjen vähennystyössä, esimerkiksi akku- ja asfalttiteollisuudessa.

EU:ssa päästökauppa ohjaa teollisuutta päästöjen vähentämiseen. Päästöoikeuden nykyisellä hintatasolla jokainen vältetty hiilidioksiditonni tarkoittaa yrityksille 60 euron säästöä. Keskikokoiselle sementtitehtaalle esimerkiksi kolmanneksen päästövähennys tarkoittaisi useiden miljoonien eurojen säästöjä vuositasolla. Lisäksi sähköuunista saadaan uusi tuote: puhdistettu hiilidioksidi.

#finnsementti #hiilidioksidipäästöt #keksinnöt #nordkalk #päästöt #rumpu-uuni #sementti #upm #vtt
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0